13 százalékos emelést akarnak a nyugdíjasok

nyugdij


Az eddig tapasztalható folyamatok alapján az idei éves átlagos infláció várható értéke 13 százalék. A nyugdíjasok elvárják, hogy a kormány a nyugdíjakat legkésőbb novemberben további 4,1 százalékkal emelje, a januári 5 százalék és a július 3,9 százalék után – írta közleményében a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet).

A szervezet szerint ugyancsak korrekcióra szorul a nyugdíjak 2023. januári emelése. A jövő évi költségvetési törvény tervezete ugyanis 5,2 százalékos fogyasztói áremelkedéssel számol, amely a rendelkezésre álló adatok alapján teljesen irreális.

Az MNB legújabb, június végi inflációs jelentésében 6,8-9,2 százalékos inflációval számol a jövőre. Ennek alapján a 2023. januári nyugdíjemelés mértékét legalább 8 százalékban lehet reálisan megállapítani.

A nyugdíjas szervezetek még egy fontos korrekció végrehajtását várják el ebben az évben. A vágtató infláció, az alapvető élelmiszerek árának elképesztően gyors emelkedése méltatlan helyzetbe hozza az alacsony nyugdíjból élőket.

Emiatt a 160 ezer forint alatti nyugdíjakat a fenti emelésen felül további 4 százalékkal indokolt emelni, mert az alacsony jövedelműek fogyasztói kosarában az élelmiszereknek a súlya ezt indokolja – írta a Nyuszet.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak