Meghalt Setét Jenő

Setét Jenő

Életének 50-ik évében tragikus hirtelenséggel elhunyt Setét Jenő, roma polgárjogi aktivista – tájékoztatta a közvéleményt családja a Facebookon.

Legyen neki könnyű a föld.

Setét Jenő 1972-ben született Sárospatakon. Szobafestői és szociális asszisztensi képesítéssel rendelkezett. A Phralipe alapító tagja, az Ide tartozunk – Roma Közösségi Hálózat létrehozója. 1997-ben Roma Polgárjogi Díjjal, 2007-ben Solt Ottilia-díjjal, 2008-ban Emberi Jogi Emlékplakettel, 2012-ben Fekete Párduc-díjjal, 2020-ban Raoul Wallenberg-díjjal tüntették ki.

Az utóbbi díj indoklása szerint azért részesült az elismerésben, mert „mindig határozottan lépett és lép fel a magyarországi szélsőségek, a szaporodó szélsőséges csoportok és a félkatonai szervezetek ellen”

“a valódi integrációt az jelenti, ha nem csak a rapperek meg a focisták között lesznek egyre többen a romák, hanem az orvosok, a tanárok, a közgazdászok között is. Ha az egyén nem a származásától függően, hanem a tudása, a képességei, a teljesítménye alapján találhatja meg a helyét a világban.

De ahhoz, hogy sikeres és követhető minták szülessenek, le kell omlaniuk a munkaerőpiac ma még nagyon is létező falainak. Nem lehet mindenkiből Caramel vagy valamiféle szórakoztatóipari hejehuja. Én például nem tudok se táncolni, se muzsikálni. Viszont jó vagyok szociális munkában. Ezért csinálom ezt.”  24.hu

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak