A magyar szakminiszter nem támogatta a minimálbér emelését az uniós megbeszélésen

Európai Unió jogszabály kormány minimálbér

 

Az Európai Unió szakminiszterei magyar tiltakozás mellett megindították a tisztességes európai minimálbérről szóló jogszabály megalkotásáról szóló munkálatokat – írja a HVG.

Azt írják, hogy azok az emberek, akik minden energiájukat a munkájukba fektetik, továbbra is szegénységben élnek, és nem engedhetik meg maguknak a megfelelő életszínvonalat. Ez a törvény nagy előrelépés lesz e cél felé – montda el, Janez Cigler Kralj szlovén munkaügyi, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter.

Magyarországon, jogszabály rögzíti a minimálbért. Viszont azokban az országokban, ahol elterjedtebb a kollektív tárgyalások gyakorlata, általában kisebb az alacsony bérű munkavállalók részaránya. Ezzel párhuzamosan magasabbak a minimálbérek és nem annyira jellemző a béregyenlőtlenség.

A szakszervezetek hatékonyabb bevonása, általában, az érdekképviseletekkel történő folyamatos és kötelező egyeztetés már lehet egy olyan pont, amelyik a magyar kormánynak nem tetszik. Hivatalosan azonban nem erre hivatkozik Magyarország, hanem vitatja, hogy egy ilyen jogalkotásra az Európai Unió egyáltalán rendelkezik-e a kompetenciával.

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom párt, programjába fektette, hogy havi nettó 250.000 forintos minimálbért, havi 150.000 forint minimumnyugdíjat, és havonta, gyermekenként 50.000 forintot akar adni az embereknek. Illetve a kultúrában, rendvédelemben, egészségügyben, oktatásban dolgozó emberek munkabére ne lehessen kevesebb mint havonta nettó 350.000 forint.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak