Nem lesz elég a béremelés az oktatásban

béremelés oktatás pedagógusok presztízs

 

A két pedagógus-szakszervezet pontokba foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is – írja a magyarnarancs.hu.

Az alacsony bérek mellett a szakma gyenge presztízsén és a magas munkaterhelésen is érdemben javítani kell.

A pedagógusbérek lemaradása Magyarországon nem új dolgog, de annál súlyosabb gond, az OECD legfrissebb jelentése szerint a tanári fizetések, vásárlóerő-paritáson mérve Magyarországon a legalacsonyabbak.

Egyre több iskolában tapasztalják, lassan nem lesz aki tanítsa a gyerekeket. A KSH 2021 első felében 6600 be nem töltött pedagógus-álláshelyet tartott nyilván, és ami ennél is nagyobb baj: pedagógusképzésre is egyre kevesebben jelentkeznek.

A magyar kormányzat rendre azzal veszi le a válláról a tanárhiány témáját, hogy az egy pedagógusra jutó tanulók száma nemzetközi viszonylatban alacsony, van elég tanár, akik megfelelő mennyiségben és minőségben tudnak foglalkozni a tanulókkal, csak éppen ez nem látszik a tanulók eredményein.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak