Cserelakás nélkül teheti az utcára a lakásbérlőket a kormány, ha kell nekik a lakás

kisajátítás kormánykritika lakás otthon
Dráguló lakások

A múlt héten elfogadott igazságügyi törvénymódosító-csomag részeként változnak a kisajátítás szabályai. 2022. január 1-től a lakók számára kedvezőtlenebbek lesznek a kisajátítás szabályai – írja az Utcajogász.

A kormány által előterjesztett és a kormánytöbbség által múlt héten elfogadott új szabályok szerint a kisajátítást kérő nem köteles cserelakás felajánlására. A módosítás lényege, hogy ha az állam, önkormányzat, azaz a kisajátítást kérő nyilatkozik, hogy nem tud felajánlani lakást és valószínűsíti, hogy a cserelakás felajánlása miatt a kisajátítás elhúzódna, akkor nem köteles cserelakást biztosítania.

Akkor sem, ha ezt a lakó kifejezetten kéri. Ilyen esetben maradna tehát a kártalanítási összeg, amit vita esetén a bíróság határoz meg, általában szakértő véleménye alapján. A kormány indoklása szerint a módosításra a közérdekű beruházások védelme érdekében van szükség.

Az Utcajogász Egyesület önkéntes jogászai szerint a módosítás kedvezőtlenül fogja érinteni a kisajátítással érintett lakások lakóit, hiszen szűkül a választási lehetőségük otthonuk elvesztése esetén.

A kisajátítási eljárás egyébként is egyenlőtlen helyzetbe hozza a lakót, hiszen egy rendkívül gyors és (a felek közötti vita esetén) költséges eljárásban kell fellépnie az állammal szemben.

Utcajogász

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak