Több ezer ember halálát okozza a légszennyezés Magyarországon évente

áldozatok egészség légszennyezés megbetegedés WHO

 

A világon évi 7 millióan válnak a légszennyezés áldozatává, a hazai covidos elhalálozások mintegy negyede köthető a rossz levegőhöz – írja a nlc.hu.

WHO szinte az összes levegőminőségi határértéket csökkentette, figyelmeztetve arra, hogy az új irányértékek túllépése jelentős kockázatokat jelent az egészségre. A szállóporhoz köthető elhalálozás 80%-a elkerülhető lenne a világon, ha a jelenlegi légszennyezési határértékeket a javasolt új irányelvek alapján csökkentenék.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség számítása szerint, Európában évi több mint 400 ezerre, Magyarországon pedig közel 13 ezerre tehető a halálos áldozatok száma.

Egy, a pandémia alatt készített kutatás, ami szerint itthon a koronavírus miatti halálozásoknak körülbelül a negyede köthető a légszennyezéshez. A szakértők szerint több magyarázat is lehetséges. A légszennyezés növeli olyan egészségügy problémák kockázatát, ami rizikófaktornak számít a koronavírus szempontjából, vannak kutatók, akik szerint pedig a légszennyezés gyengíti a szervezet védekezőképességét is, ez pedig növeli a vírusfertőzés esélyét.

Fotó: Shutterstock

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak