A baranyai rókák a pécsi belvárosban keresnek ételt

játszótér Pécs róka

 

Újra gyakori vendég a róka Pécs lakott területein, olvasható a pécsi városházi sajtóközleményben – írja a Szabad Pécs.

A napokban például a Magaslati úton, a Tettye téren, a vasútállomás környékén, Gyükés, Donátus, Bálics és Patacs területén láttak rókákat. De a Köztársaság téren és a belvárosban is észleltek egy-egy példányt. Vagyis, és ezt már mi emeljük ki, például a Tettye és a Köztársaság tér esetében nagyobb, kedveltebb, a 2010-es EKF-program közcerületfejlesztési fejezeteként felújított játszóterek közelében is megjelentek rókák.

A rókák vadállatok ugyan, de nem támadnak, inkább elkerülik az emberrel való találkozást. A rendszeres légi vakcinázásnak köszönhetően pedig Baranyában ma nem ismert, a veszettség jelenléte a rókák körében, ám ezzel együtt érdemes nekünk is kerülni velük a kontaktust. Azt kérték, hogy semmiképpen ne simogassuk, vagy fogjuk meg vagy be az állatokat. Ez utóbbi a szakemberek feladata. Sőt, kerüljük a halott állati test érintését is.

Sőt, kerüljük a halott állati test érintését is. Míg a veszettség az állat nyálával, harapás útján terjed, érintéssel olyan bőrbetegségek kerülhetnek át kutyára, esetleg emberre, mint a rühösség, de gombás fertőzések, vagy bolhásság is előfordulhat. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az állampolgárok a közvetlen környezetük tisztán tartásával. A rókák számára lehetséges táplálékot jelentő „éléskamrák” felszámolásával, tudatosabb hulladékgyűjtéssel próbálhatják meg távol tartani lakókörnyezetüktől a ragadozókat.

Fotó: Getty Images

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak