Az európai nyugdíjrendszerek az összeomlás felé tartanak

kivándorlás közkiadások nyugdíj öszeomlás rendszer

 

Kedvezőtlen demográfiai folyamatok, a növekvő közkiadások és adók, valamint a kivándorlás miatt együttes nyomást helyeznek az időskori ellátásokra – írja az ATV.

A Zágrábi Egyetem két közgazdászának, a kutatása arra jutott, hogy a kivándorlás jóval kisebb mértékben befolyásolja az ellátórendszerek helyzetét, mint korábban gondolták, van viszont egy alig megénekelt probléma. 4 évente a kormányok újra akarják magukat választatni és emiatt gyakran nyúlnak a nyugdíjasok felé.

Az államoknak  egyre több feladatot kell ellátniuk, új feladatokra kell költeniük, miközben az egészségügyi ellátás fenntartására és a szociális ellátórendszer működésére az eddigieknél is nagyobb forrásokat kell elkölteniük.

A legnagyobb nyomást a nyugdíj- és egészségügyi rendszerek stabilitásának elérése jelenti, miközben éppen ezek azok a területek, amelyek megbolygatásától különösen fél minden regnáló kormány.

A kutatok szerint, ha a politikusok ezt kiszolgálják egy választási időszakban, még nagyobb lesz a nyomás az állam háztartásokon, ami még nagyobb problémákhoz vezethet, ezzel pedig belekerülnek egy spirálba: támogatják a nyugdíjasokat, hogy választást nyerjenek, amivel tovább növelik a kiadásokat, ami miatt nőhetnek az adók, ami növelheti a kivándorlást.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak