Minden harmadik munkás minimálbéren van a hazai cégeknél

bérminimum dolgozók foglalkoztatottak minimálbér munkavállaló

 

Az elmúlt napokban ismét a figyelem középpontjába került a minimálbér 2022-es összege – írja a portfolio.

Magyarországon a vállalati szektorban foglalkoztatottak 34%-át, több mint 850.000 dolgozót érint a minimálbér és a garantált bérminimum ügye. Vagyis a cégeknél minden harmadik munkavállaló a legkisebb fizetést kapja Magyarországon. Fontos megjegyezni, hogy ez csak a vállalati szférát fedi le az állami szektorban is százezrek lehetnek, akik a legkisebb béreket kapják.

Közvetlenül 1 millió ember keresetét határozza meg a munkaadók, a munkavállalók és a kormány egyeztetési folyamatának kimenetele. És akkor a minimálbér-emelés közvetett, a bérskálán esetlegesen tovagyűrűző hatását még nem is említettük.

A jelenleg ismert adószabályokkal számolva, ha a bruttó minimálbér jövőre 200.000 forint lesz, akkor annak, a nettó összege nem lesz több, mint 133.000 forint.

A legnagyobb szakszervezeti érdekképviselet azonban legutóbb már nem is bruttó 200 ezer forintos minimálbér-elvárást fogalmazott meg, hanem bruttó 225 ezer forintosat. Ez már 34,4%-os éves emelésnek felelne meg és ebben az esetben a dolgozók havi nettó keresete (kedvezmények nélkül számolva) 149.625 forint lenne.

Ez az összeg még mindig az, amiből nem lehet megélni Magyarországon. Ezért az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom párt azt mondja, hogy nem jövőre, nem választásokkor, és nem bruttó, hanem havi nettó 250.000 forintra kell emelni a minimálbért. Nincs kérdés, ennyiből lehet megélni ma Magyarországon.

Fotó: Shutterstock

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak