A Samsung gyára engedély nélkül üzemel Gödön

akkumulátorgyár Göd Samsung vendégmunkás

A Gödön lakók búcsút vehetnek a pihenésnek hisz a kiszabott büntetés mit sem ér – írja az Index.

Nem mondható egyszerűnek a dél-koreai Samsung és magyarországi akkumulátorgyárának helyet adó Göd lakosoknak a viszonya. A kormánydöntés értelmében az ipari parkot különleges gazdasági övezetbe sorolták. A kormányzati narratíva szerint védeni kell azokat a beruházásokat, amelyek munkahelyeket teremtenek.

A terület országgyűlési képviselője bejelentette, hogy újabb 2700 munkahely jön létre a Samsungnál.  Azt elfelejtette említeni, hogy a gyár 3500 dolgozójának csupán a fele magyar munkavállaló, a többi külföldi vendégmunkás.  Itt a város lakosságának gyengébb érdekérvényesítő képességgel rendelkező része él, ezért sikerült a feszültséget takarékon tartani. A gyár második ütemében megépült a B és a C egysége is, csak épp használatbavételi engedélyt nem kapott azóta sem. Ez azonban nem befolyásolta az ott zajló gyártási tevékenységet.

Azt, hogy nincs minden rendben az engedélyekkel, a Göd-ÉRT derítette ki. Ezután a Pest megyei Kormányhivatal vizsgálatot rendelt el, majd idén februárban két termelőegység használatát megtiltotta. Nemsokkal később pedig 1.000.000 forintra büntette a Samsungot. Ekkora összeg ennek a nagy multinak meg sem kottyant, és a termelés azóta is zavartalanul folyik. A helyiek jelezték hogy elviselhetetlen a zaj. Az általuk felkért független zajszakértő megvizsgálta, és igazolta, hogy a kibocsájtott zajszint a gyár hatásterületén kívül is meghaladja a megengedett határértéket.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak