Orbán apja termeli a legnagyobb profitot

bánya kormány osztalék profit

A Dolomit Kft. az árbevétele csaknem felét képes volt tiszta, adózott nyereségre váltani 2019-ben – írja a hírklikk.

A kormány az építőipari árak növekedését megzabolázni hivatott intézkedéscsomaggal rukkolt elő, amely rögvest hatályba is lépett. Az egyik leglátványosabb intézkedésnek az extraprofitadóként beharangozott sarc ígérkezett – a kormány szerint ugyanis egyes  alapanyagok esetében arcátlanul nagy haszonnal dolgoznak a termelők.

Az extraprofitadó kiegészítő bányajáradékként manifesztálódott, néhány nagy bányacég esik a hatálya alá, amelyek árbevétele elérte vagy meghaladta a 3 milliárd forintot 2019-ben. Összesen csak 11 vállalkozásról van szó, ráadásul egyáltalán nem világos, közülük hánynak és mennyi fizetési kötelezettsége keletkezik majd. A plusz járadékot ugyanis néhány alapanyag  értékesítése után kell fizetni, méghozzá ha egy meghatározott ár fölött adnak el ezekből, akkor az ár fölötti rész 90 százalékát.

Ha egy cég nem árul ilyen anyagokat, vagy csak a bevétele kis része származik ezekből, azt az intézkedés nem, vagy alig érinti. Fizetni annak sem kell, aki leszállítja az árait, de minden bizonnyal jelentős nyereséget bukik.

Orbán Győző fő bányaérdekeltsége, a Dolomit Kft. 2019-ben, azaz a kormány által nézett évben a 11 közül a legmagasabb profitrátát érte el, 45 százalékosat. Ahogy a megelőző évben, 2018-ban is, akkor 41 százalékossal. A 2020-as 32 százalékos profitráta csak a negyedik helyre volt elég, de jelentős részben könyvelési okokból.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

One thought on “Orbán apja termeli a legnagyobb profitot

Comments are closed.

Kapcsolódó tartalmak