Az áremelések oka a koronavírus válság elhibázott kezelése

árak áremelkedés élelmiszeripar koronavírus Nyersanyag

Elszálltak a nyersanyag árak, egekben az élelmiszerárak. A koronavírus-járvány első, akut szakasza után az árak nagy mértékű emelkedése volt megfigyelhető a nyersanyagok széles körénél. – írja a portfolio.hu

Az árak emelkedésében egyszerre játszott szerepet az újranyitással koncentráltan megjelenő kereslet, valamint a kínálati szűkösség, mivel a pandémia miatt leálló termelés csak nehezen tud újraindulni és bővülni. Néhány termék esetében kiemelten nagy volt az áremelkedés. Az olajtermékek árai elsősorban a közlekedés és turizmus leállása miatt estek be a pandémia elején, amelyet 150-250 százalékos emelkedés követett 2020 április elejétől.a sertéshús árak közel 150 százalékos növekedésében a korábbi sertéspestis járvány is közrejátszott. Ugyanakkor még a mérsékeltebb áremelkedést mutató nyersanyagok is 15-20 százalékkal növekedtek.

Az élelmiszeripari alapanyagok árai kisebb mértékben, de szintén emelkedtek, amiben főként a pandémia során bevezetett korlátozások játszottak szerepet, hiszen a betakarító vendégmunkások mozgásának korlátozása, illetve egyes országok készletfelhalmozása árfelhajtó hatású volt.

Emellett a kedvezőtlen időjárási körülmények következtében a termések is károkat szenvedtek. A mezőgazdasági termékek árainak emelkedése ugyanakkor az inflációban is megjelenik.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak