Újra a mienk Európa legmagasabb inflációja

áremelés Európa infláció KSH pénzromlás
Beliczay László / MTI

Az áprilisival megegyező mértékben, 5,1 százalékkal emelkedtek az árak átlagosan múlt hónapban 2020 májusához képest. Ebben továbbra is az üzemanyagoknak van a legnagyobb szerepük, amelyek ára az olajár emlékezetes zuhanásának következtében tavaly tavasszal azelőtt rég nem látott szintre süllyedt – írj a KSH.

A 95-ös benzin tavaly májusban a KSH hivatalos adata szerint 311 forintba került literenként, míg a gázolaj 330 forintba. Ehhez képest múlt hónapban a benzinért már 434, a dízelért 432 forintot kellett fizetni a kutaknál. A hivatalos súlyokkal számolva ebből az jön ki, hogy az üzemanyagok 36,2 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel ezelőtt, ami nem sokkal kevesebb, mint az áprilisi 39,2 százalékos drágulás.

A dohányáruk közel 20 százalékos drágulása sem meglepetés, és mivel ennek leginkább az év eleji (uniós kötelezettségből fakadó) adóemelés az oka, ez a hatás egész évben velünk marad az inflációban.

Az élelmiszerek közül a KSH rövid felsorolása szerint kiemelkedően drágult az étolaj (24,6 százalékkal), a tojás (8,7), a margarin és a száraztészta (7), a liszt (6,3), a gyümölcs- és zöldséglevek (6,2), valamint a rizs (6,1 százalék). Jelentősen olcsóbb a sertéshús lett 2020 májusához képest (mínusz 7,5 százalék). Az élelmiszerek átlagosan 2,6 százalékkal kerülnek többe, ami némileg magasabb (0,2 százalékponttal), mint az áprilisi adat.

Az étolaj és a liszt áremelkedését, valamint a sertéshús olcsóbbá válását mi is regisztráltuk a három diszkontlánc (Aldi, Lidl, Penny), valamint a Tesco árait az alapélelmiszerek egy meghatározott körében követő sorozatunkban. Általános áremelkedésnek nem láttuk nyomát, de a mi felmérésünk nem reprezentatív, a KSH sokkal több élelmiszer árváltozását figyeli, és nem csak az említett négy üzletláncban.

G7.hu

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai

Újabb családot gázoltak el zebrán

Brutális videót tett közzé a Hajdú-Bihar vármegyei rendőrség egy balmazújvárosi balesetről. Egy édesanya gyerekülésben vitte át a gyermekét biciklivel, amikor elütötte őket egy figyelmetlen autós