Sztrájkolni fognak a vasasosok Győrben

Győr szakszervezet sztrájk

A NEMAK Győr Alumíniumöntöde Kft. munkatársai nem tudták elérni, hogy a dolgozókat felháborító és őket hátrányosan érintő változásokat a munkáltató ne léptesse életbe, a helyzetre reagálva a helyi Vasasok sztrájkbizottságot alakítottak, amiről tájékoztatták a munkáltatót, derült ki közleményükből.

A sztrájkbizottság a következő követeléseket fogalmazta meg:

  1. Követeljük, hogy a munkavállalókat éjszakai munkavégzés esetén megillető műszakpótlék mértékét a munkáltató állítsa vissza a korábbi 40 százalékos mértékre!
  2. Követeljük, hogy a melegüzemi fizikai munkára való tekintettel kapjanak speciális, az Mt. által rögzítetten túl járó pótszabadságot a fizikai munkát végző dolgozók ( 3 év után 1, 25 év munkaviszony után évente 6 munkanap)
  3. Követeljük, hogy két hónappal emelkedjen a végkielégítés összege azoknál a munkavállalóknál, akik 15 évet ledolgoztak a cégnél.
  4. Követeljük az orvosi vizsgálat kiterjesztését laborvizsgálattal!
  5. Követeljük az egészségpénztár bevezetését egy szerződéses szolgáltatóval!
  6. Követeljük, hogy a munkavállalóknak az Mt. 118 § alapján járó pótszabadság igénybevételének időpontjáról az érintett munkavállalók maguk dönthessenek!
  7. Követeljük, hogy a munkáltató vállaljon kötelezettséget a 2021. évre irányadó teljes körű bérmegállapodás megkötésére! E követelés oka az, hogy a felek közötti alapbér-emeléssel kapcsolatos egyezséget követően a munkáltató más bérelemek elvételével elérte, hogy gyakorlatilag nem – vagy alig – emelkedett a fizikai dolgozók javadalmazása. A munkavállalók garanciát akarnak arra, hogy ez nem ismétlődik meg.

A követelésekből is látszik, hogy a jövedelmeket érintő, egyoldalúan meghozott munkáltatói intézkedés, valamint az egészségesebb munkakörülmények megteremtése a Vasas Szakszervezet tagságának célja – írja László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. 

Fotó 2019. május 1. 

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak