A szakszervezetek és a fővárosi cégek szerint is lesz béremelés

béremelés bérszövetség BKV Kordás Lászlo sztrájk

Még májusban lezáródhat a főváros és a bérszövetségbe tömörülő szakszervezetek között a maratonira nyúlt idei bértárgyalás – erről Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, a bérszövetség koordinátora beszélt a Világgazdaságnak.

A felek szűk körben szerdán ültek asztalhoz, és a jövő héten újabb forduló következik.

A munkavállalói oldal eredetileg mintegy 6 százalékos fizetésemelést akart kiharcolni az általa képviselt 30 ezer dolgozónak. A követelés 7-8 milliárd forintból teljesülhetett volna, azonban ettől a városháza pénzhiányra hivatkozva a kezdetektől elzárkózott, és 0 százalékra tett ajánlatot.

A hét fővárosi tulajdonú cég, illetve a közszférát is magában foglaló bérszövetség több tagja – például a BKV és a BKK – kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett, a tömegközlekedési ágazatban még a sztrájk lehetősége is felmerült.

A városvezetés ugyan továbbra sem talált forrást a budapesti cégek dolgozóinak idei bérfejlesztésére, de beleegyezhet, hogy az üzleti tervekben szereplő bértömeget a kifizetések alakulásától függetlenül a vállalatoknál hagyja. Ez 1-2 százalékos emelésre lehet elég.

Jelenleg ennek a megoldásnak a kidolgozása zajlik, amely heteken belül a végére érhet, Budapest keretmegállapodást írhat alá a bérszövetséggel a fővárosi béremelétsek tárgyában.

világgazdaság Foto: MTI Kovács Tamás

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak