Minden is drágulni fog a csomagolóanyag áremelkedés miatt

áremelkedés élelmiszer környezetszennyezés
környezet

Időről-időre előfordul a csomagolóanyag drágulásának hatása egy-egy termék esetében, nagyon úgy tűnik, hogy a mostani helyzetet más. A G7 arról érdeklődött, hogy mekkora problémát jelent az alapanyagárak emelkedése.

Olyan alapvető anyagok ára szállt el 40-50, de akár 100 százalékot is meghaladó mértékben néhány hónap alatt, amiket rengeteg alapélelmiszer előállításánál használnak. A csomagolóanyagok mellett a takarmányoknál és gabonáknál is nagyon durva a helyzet, és ez így együtt komoly emelkedést vetít előre a kenyér, a tej, a tojás, a hús, az ásványvíz, és az üdítők árában is, de még hosszan lehetne folytatni a sort. A drágulás nagyjából most ér el azokhoz a kiskereskedelmi láncokhoz, ahol a hétvégi nagybevásárlásokat intézzük, és bár valószínűleg nem fog azonnal megjelenni a boltokban, nyár elején jó eséllyel már érezni fogjuk a pénztárcánkon.

A csomagolóanyag-gyártásban tapasztalható áremelkedés elsősorban a pandémia hatása, de ennyire azért nem egyszerű a történet. Tényleg olyan, mintha minden, ami drágulást hozhat, egyszerre ütött volna be a vegyiparban. Az egyik alapprobléma, hogy a járvány miatt az üzemanyagok iránt bezuhant a kereslet, így az olajfinomítók is visszafogott kapacitással működtek. Márpedig a műanyagipar legfontosabb alapanyagai a kőolaj-finomítás során keletkező melléktermékek, amelyek termelése így szintén csökkent.

Részben emiatt, részben a karbantartások, vagy akár műszaki okok következtében 2020 végén és 2021 első negyedévében sorban álltak le az olyan gyárak, amelyek ezekből gyártanak különböző, már feldolgozottabb műanyagipari alapanyagokat. Egy ilyen üzem újraindítása nem öt perc, így még ha a kőolajpiac magára is talál, akkor is hetek-hónapok kellenek a sorok rendezéséhez.

Közben 2020 végén teljesen felborult a tengeri szállítmányozás is. Decemberben már kétszer annyiba került egy konténernyi terméket Kínából Európába szállítani, mint a járvány előtti időkben, és bár azóta voltak rendeződésre utaló jelek, a Szuezi-csatornát napokig elzáró Ever Given nem segített a helyzeten.

További részletek a G7 oldalán

RitaE képe a Pixabay -en.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai

47 ezren várnak műtétre Magyarországon

Pálosi Mihály, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főosztályvezetője a Magyar Kórházszövetség konferenciáján elmondta, hogy jelenleg 47 ezer beteg vár műtéti beavatkozásra Magyarországon – írja az