Nincs szüksége a kormánynak természettudományi múzeumra

EMMI kormány kultúra L Simon LÁszló Természettudományi MÚzeum
Mamut és kicsinye neandervölgyi vadászokkal a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításán Fotó: MTVA Nagy Zoltán

Ezért összevonják a Nemzeti Múzeumot és a Természettudományi Múzeumot, és ha már kultúra, megvizsgálják az Iparművészeti Múzeum integrálásának lehetőségét és a régészeti feladatellátás átalakítását is  – derült ki a pénteki Hivatalos Értesítőből.

Az összevonást a Fidesz vidéki díszvállalkozója, L. Simon László fogja irányítani. Miniszteri biztosi munkájáért a helyettes államtitkárokkal megegyező díjazás és juttatás jár (1,3 millió forint), munkáját titkárság is segíti.

A miniszteri biztos

a) előkészíti a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum összevonását,
b) megvizsgálja további muzeális intézmények, különösen az Iparművészeti Múzeum Nemzeti Múzeumba történő integrálásának lehetőségét,

c) megvizsgálja a régészeti és műtárgyvédelmi feladatellátás Magyar Nemzeti Múzeum feladat- és hatáskörébe történő utalását,
d) előkészíti a Magyar Nemzeti Múzeum megújuló szakmai tevékenységi köréhez igazodó intézményi keretet (szervezet, humán erőforrás, jogszabályi háttér),
e) javaslatot tesz a Magyar Természettudományi Múzeum és az Iparművészeti Múzeum gazdasági konszolidálására.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma is megszólalt ,eszerint az Országgyűlés kulturális bizottságának jelenlegi alelnöke, L. Simon László a múzeumi intézmények strukturális átalakításának és az új konstrukció kialakításának lehetőségeit fogja megvizsgálni, feladataik hatékony és a múzeumok szakmai színvonalát biztosító ellátása érdekében. A közlemény emlékeztet arra, hogy L. Simon László 2012 és 2013 között a kultúráért felelős államtitkári feladatokat látta el, és mint ágazatirányító került szoros kapcsolatba az intézményekkel.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak