Hungarikumnak számító, nettó 260 ezer forintos kutatói fizetésen csodálkoztak külföldi tudományos kutatók


Mintegy hatvan-hetven tudományos kutató tüntetett június 26-án, szerda reggel az MTA Humán Tudományok Kutatóházában.

A tüntetést a tudományos dolgozókat tömörítő szakszervezet, a TDDSZ szervezte, arra akarta felhívni a figyelmet, hogy bármiféle szervezeti átalakítás előfeltétele volna az azonnali béremelés.

Jelenleg éppen egy nemzetközi tanácsadó testület világítja át a kutatóközpontokat, de nem tudni, a tagjai tisztában vannak-e azzal, hogy a magyar kutatók mennyiért dolgoznak, és milyen fizetések mellett kellene versenyképesnek lenniük a nemzetközi porondon.

A tüntetők transzparensein mindenesetre megjelentek az adatok. „Nettó 246.000 forint fizetés 10 évvel a PhD után” – szerepelt az egyik táblán. „Havi albi: 200 ezer, havi fizu: 217 ezer” – állt a másikon.

Az eseményre érkező vezetőket, hazai és külföldi résztvevőket olyan táblák fogadták, amelyek szembeállítják a workshop rongyrázó költségvetését az akadémiai kutatók elkeserítő fizetésével, megélhetési körülményeivel. Egy angol nyelvű felirat azt világítja meg, hogy az esemény költsége egy itteni kutató négyéves fizetésének felel meg.

forrás Qubit

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak