Harmincezer egészségügyi szakdolgozó hiányzik a magyar rendszerből


Harmincezer egészségügyi szakdolgozó hiányzik a magyar rendszerből a szakdolgozói kamara elnöke szerint.

A 90-es évekhez képest nagyjából 30 ezerrel kevesebb az egészségügyi szakdolgozók száma, összesen 130 ezer – ebből 15 ezer 60 év feletti, ha ők egyszerre vonulnak nyugdíjba, a rendszer összeomolhat – idézi az Index Balogh Zoltánt, a szakdolgozói kamara elnökét a Magyar Kórházszövetség konferenciájáról.

A hiányt mindenhol érezni, bizonyos kórházakban operációk maradnak el emiatt, de a mortalitásra is kihat.

„Pontosan annyival volt magasabb a magyarországi halálozási ráta, mint amennyivel kevesebb ápoló dolgozik a kórházakban. Amíg az Egyesült Királyságban egy ápolóra egy beteg jutott, addig Magyarországon 3-4 beteget kellett egyetlen embernek ellátnia” – idézte Mészáros Magdolna a Békés Vármegyei Központi Kórház ápolási igazgatója Szakmány Tamás professzort, a Walesben dolgozó intenzíves orvost a konferencián.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai

586 milliárddal nőtt egy hónap alatt a hiány

November végéig az államháztartás központi alrendszere 4074,3 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte a Pénzügyminisztérium pénteken.
Ezzel megközelítette a kormány az október elején megemelt éves hiánytervet