Az ISZOMM a napelemesek szolidaritását kéri


Kétségtelen, a vállalkozó háztartások csupán éltek az állam által felkínált lehetőséggel, jóllehet az ésszerűség határait néha jócskán túllépve íraj közleményében az ISZOMM.

A jövő év elejétől életbe lépő új EU-szabályozás azonban senkit nem kötelez az eddigi szerződések módosítására, jóllehet tiltja ilyen tartalmú új szerződések kötését. Az ok az energiaszolidaritás, azaz bizonyos lakossági csoportok nem élvezhetnek anyagi előjogokat a többiek kárára.

Az ISZOMM megjegyzi, hogy az energetikai beruházások mindegyike ki van téve szezonális ingadozásoknak. Telente a szén, a gáz, az olaj eleve drágább Európában, míg az atomerőművek zöme a szárazságok idején kénytelen leállni a hűtővíz hiánya miatt, de még a vízi erőművek is megszenvedik a csapadékhiányt.

Mindezt tetézi a nyersanyagok világpiaci árának nagymértékű mozgása, vagyis a kormányok legfeljebb a durvább kilengések időszakos tompítására szorítkozhatnak. Ebből a szempontból a rögzített fogyasztói árak esetén is elmondható, hogy a stabilitást végső fokon az adófizetők biztosítják.

Tekintettel arra, hogy hazai elektromos energiaszektor minden elemében az állami szabályozás esetlegességeinek van kitéve, ezért ebbe eleve erkölcstelen egyes lakossági szereplőket belerángatni. A háztartások fogyasztásának részleges, saját erős kiváltása üdvözlendő, sőt támogatandó, viszont a spekulatív megfontolások nem mehetnek a nép kárára.

Az ISZOMM ezért azt javasolja, hogy aki ki akar szállni ebből a szeszélyes világból, azok beruházásait az állam vegye át, kellő kártalanítással!

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak