Mekkora az infláció?


Az infláció, más szavakkal a pénz értékvesztése, tehát a fájó áremelkedés a kormányok egyik kedvenc játékszere, hiszen jól rá lehet fogni bárki, vagy bármi másra, viszont a magasabb árak miatti magasabb a adóbevételek az állam bukszáját gyarapítják.

A makacsul 25 százalékos infláció dacára a bérek legfeljebb 15 százalékkal emelkedtek az elmúlt évben, azaz most bő egytizedével élünk rosszabbul, mint 2021-ben. Orbán Viktor viszont elrendelte, hogy a munkajövedelmek 2022-es, majd a 2023-as újabb megtizedelését az idei év végére be kell fejezni, s az inflációt egy számjegyűvé kell varázsolni! Ha a kormány a megfékezésre képes, akkor nyilván a szabadon eresztésre is.

Azonban tegyük fel a kérdést, vajon mi történik, ha például 2023 decemberében csak 9 százalékos lesz az infláció, azaz Orbán eléri a célját? Ez esetben az év addigi 11 hónapjában rendületlenül érvényesülő 25 százalékos átlagos áremelkedés egész évre számítottan kb. 24 százalékossá válik, vagyis lényegében marad. A kormány így elmondhatja, hogy ura a helyzetnek, miközben a dolgozók bérének vásárlóértéke két év alatt 10+10=20 százalékkal csökken.

Bankski –

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai Vélemény

A franciák csak félig viccelnek

Immáron sokadjára történt Franciaországban, hogy a szavazópolgárok játszásiból megtolják a szélsőjobbot, majd a mindent eldöntő második fordulóban helyre is teszik. Budapestről nézve ez elég bizarr