Szanyi kapitány: Európának kell rendet tennie a világban!

Szanyi Tibor

Járvánnyal kezdődött, háborúval folytatódott. A úgy tűnik globális válság alakult ki a Földön. De mi lehet a megoldás? Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom alelnökét, a legendás Szanyi kapitányt kérdezte a belpolitikai rovatvezetőnk, Eszes Péter.

Eszes Péter: Ön aláírt egy békepárti nyilatkozatot. Jól értjük, hogy akkor maga és a párt társai Fideszesek?

Szanyi Tibor: Éppen ellenkezőleg. Mi vagyunk a kormányzó párt egyetlen érdemi ellenzéke.

E.P: Azért ezt így nagyon nehéz értelmezni.

Sz. T.: Pedig borzasztó egyszerű. A jelenleg parlamentben lévő ellenzék pontosan ugyanolyan gazdaság politikát folytatna, ha hatalomra kerülne, mint a mostaniak. Kiárusítják az országot a multiknak, a magyarok meg dolgozhatnak baksisért. Nyugdíj egyre kisebb, az egészségügyi ellátásárt meg kétszer kell fizetni. Egyszer úgy általában mikor levonják a fizetésedből az egészségügyi hozzájárulást, és másodszor amikor valami bajod van és ellátásra szorulsz… A jelenlegi ellenzéknek ez tökéletesen megfelel.

Nekik mindössze annyi a problémájuk, hogy nem ők vannak hatalmon illetve hogy ők Nyugatról kapnak pénzeket. A Fidesz meg Keletről. Ezt onnan lehet tudni, hogy csak annyit kommunikálnak, hogy Orbán Viktor rossz ember.

E.P.: Értem. De azért ha jól értjük, akkor maga mégis csak együtt mozog Orbánnal, amikor a békéről beszél.

Sz. T.: Rosszul értik. Az Igen Szolidaritás egy baloldali párt. Az embereket képviseljük. Márpedig az embereknek az lenne jó, ha Európa erős lenne, és Brüsszel nem a nagyvállalatok kifizető helye lenne, hanem egy erős, a dolgozó emberek érdekeit messzemenőkig előtérbe helyező, szociálisan érzékeny, egyértelmű külpolitikával és ütőképes hadsereggel rendelkező szuperhatalom lenne, ami képes arra, hogy megvédje a határait. Érkezzen a fenyegetés, vagy a gazdasági, politikai manipuláció Keletről vagy Nyugatról egyaránt.

E.P: De miért akarnak békét most? Oroszország Ukrajna 20 százalékát elfoglalta. Most akkor az legyen az övék?

Sz. T.: Mi azt akarjuk, hogy legyen fegyferszünet és utána kezdődjenek meg a tárgyalások arról, hogy mi lesz a területekkel! Mennyivel jobb lenne mindenkinek, ha naponta nem halnának meg ezrek ennek a kérdésnek az eldöntésének az érdekében. A fegyvergyártók kevesebbet keresnének, de többen maradnának életben.

E.P: Na, jó. És miért baj, az ha az USA beleavatkozik az európai helyzetbe. Végül is másutt is ezt csinálták, és senki sem szólt be nekik.

Sz. T.: Minden nagyhatalom ezt csinálja. Az oroszok is, meg mások is. Ez egyáltalán nem jó. Az Uniónak azt kellene elérni, hogy a globális hatalmak – az USA, Kina – ne egy kifosztandó, gazdasági érdekszférára tekintsenek, hanem egy másik hatalomra, akivel nem lehet szórakozni. Ehhez az kell, hogy az Uniót megreformáljuk, a döntéshozatalt egységesítsük, gyorsítsuk, és hogy elhatározzuk magunkat, hogy sem az orosz-kinai, sem pedig az amerikai befolyást nem fogadjuk el földrészünkön.

Európában ma amerikai seregek állomásoznak, az orosz hadsereg meg éppen háborúzik egy másik európai országgal. Ez döbbenetes. Mi békét szeretnénk és azt, hogy európa erős, szuverén, szociálisan érzékeny világhatalom legyen, ami egyensúlyt teremt Kelet és Nyugat között. Mondhatni, Európának ez a küldetése, és talán még sohasem volt a világ ennyire rászorulva egy erős Európára, mint most. Mi ezért küzdünk.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak