A “Főnök”

Putyin

A kremlinológiában járatos elemzők csak Putyin séfjeként emlegetik Jevgenyij Prigozsint (a képen balra), ami annyiban helytálló, hogy egy időben az ő egyik vállalkozása szállította az orosz hivatalosságok protokolláris táplálékait.

Később lett neki egy másik vállalkozása is, ami az életben tartás helyett az élet elvételére szakosodott, amit szándékoltan Hitler kedvenc zeneszerzőjéről, Wagnerről nevezett el üzlettársa, bizonyos Dimitrij Utkin, az orosz katonai hírszerzés egykori ügynöke.

Akárhogy is nézzük, az említett cégek mindegyike inkább az orosz államhoz, mint a civil világhoz kötődik, jóllehet a Wagner-csoport hivatalosan nem is létezik, hiszen Oroszországban törvény tiltja a katonai magánvállalkozásokat. A Wagner-csoport azonban annyiban sem igazán a civil szféra gyermeke, hogy megalakulása óta előszeretettel igazol “játékosokat” a börtönökből, amelyek egyikében maga Prigozsin is szerzett mintegy 9 évnyi – fogvatartotti – szakmai gyakorlatot.

Ám Prigozsinnak vannak mellékállásai is, konkrétan bányászként. Maliban például urán, Szudánban arany, a Közép-Afrikai Köztársaságban pedig gyémánt jelenti a kitermelés tárgyát. Újabban Ukrajnában egy sóbányát akar elfoglalni, Soledar városa mellett.

Ez a sokrétű férfi most leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a másik Putyin-kedvenc, Kadirov csecsen hadúr és úgy általában az orosz hadsereg orra elől kíván bizonyos hadisikereket elorozni olyannyira, hogy az említett Soledar állítólagos megszállását immár kemény oroszországi és nemzetközi médiahadjárat révén akarja mindenáron a nevére íratni.

Alighanem az orosz hadsereg nimbuszának ukránok általi megtépázása, majd annak most Prigozsin által megkísérelt újrázása sarkallhatta Putyint, hogy egyre magasabb szintekre srófolja az ukrajnai hadvezetés irányítását. Eleinte megtette egy területi tábornok, aztán jött a véres kezeiről ismert szíriai hóhér, akit viszont legutóbb maga a nagyorosz vezérkari nagyfőnök váltott a posztján. Most már nincs sok opció, hiszen a sorban Sojgu hadügyminiszter, illetve Putyin következne, amennyiben érvényesül a diktátorok egyik legfőbb szokása, hogy mivel alatta mindenki hülye, ezért neki kell kézbe vennie a közvetlen katonai irányítást.

Addig azonban más gondja is akadhat az orosz elnöknek, hiszen az állami hadsereg mellett bizonyos értelemben jobban teljesít egy papíron nem is létező másik hadsereg, amit ugyancsak az orosz állam fizet. Márpedig az sohasem szokott jót jelenteni, ha egy diktátornak két hadserege van, mert ezek rivalizálása könnyen a legfőbb hadúr fejébe kerülhet. Például úgy, hogy valamelyiknek megnő az étvágya, s a másik leváltását csak úgy érheti el, hogy ő maga ül a trónra.

bankski –

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Dunakanyar Fotó: SZOCIKK
Vélemény

A Duna-Tisza csatornarendszerről

Minden politikának kell, hogy legyen egy víziója, miért az Ő nézeteit támogassák az emberek!
A kapitalizmus egyik meghatározó hittétele a gazdasági növekedés, ergo minél jobban nő

Vélemény

Fuvar minimum háromezerért

A kapitalizmusról azt tartja a közhiedelem, hogy nemes verseny zajlik benne, mint akár az Olimpián. Ez a maszlag valójában gyilkos küzdelmet takar, így a kapitalizmus

Vélemény

Gazsi, lesz itt még szocializmus 

Lesz itt még szocializmus

TGM-ről szólva szeretném elkerülni a magasztaló jelzők sokaságát, hiszen halála óta ezek uralják a megemlékezők mondatait, nem kis verbális inflációt kockáztatva. Persze

Vélemény

Orbán szerint a kormány tehetetlen

Sok év várakozás után végre adódott valami, amiben egyetérthetünk a magyar miniszterelnökkel, még akkor is, ha történetesen ismét hazudott.
Orbán Viktor ugyanis széttárta a kezét, hogy