Hölgyeim és Uraim! Nem lehetne egy kicsit méltányosabban?

euro

Az EU kezd egy sajátos woodoo-babává változni, amelyikbe ha beleszúrunk egy tűt, az valahol egy valós embernek fog fájni. Ebben a szereposztásban a celeb szakértők alakítják a tűvel hadonászó figurákat, a fájdalomba belekékülő embereket pedig az európai polgárok.

Az oroszok ukrajnai támadása után nekilendült a vátesz-kórus, s hatalmas kakofónia közepette ordibálta, hogy hülyék vagyunk szankciózni és egyebek, mert mind megfagyunk, mind belehalunk, végünk van.

Ehhez képest az EU egy sor intézkedést hozott, amely mára gáztöbbletet, olajtöbbletet stb-t eredményezett, s a tőzsdei jegyzések is szép alacsonyra süllyedtek. Igazából úgy az EU, hogy az valójában a tagországok kormányait jelenti, s úgy a tőzsdék, hogy azok jelentősége a megfelelő helyre került.

Az EU szidalmazása, vagy “csak” legbénázása egy kortünet. Az EU nyilván nem lehet tökéletes, hiszen pont olyan, amilyenné mi, európai emberek alakítjuk, viszont aligha méltányos úgy beszélni magunkról, mintha zömmel idióták lennénk. Természetesen van baklövés bőven, ám ha a megengedőbbek lennénk magunkkal, akkor a kétes jövőn való sivalkodás helyett inkább a részeredményeket, avagy a végeredményeket néznénk.

Mit tett az EU? Nagyjából ugyanazt, mint a Covid-fergeteg csúcspontján, azaz egy kicsit hátrébb tolta a kapitalizmus szent tehenét, a piacot, s a látszólag automata irányításról a kézi vezérlésre tért át. Úgymond elkezdett ésszerűen cselekedni, s nem hagyta a dolgokat egy csalásokra épülő kapitalista játékrendben folydogálni. Ebből a szempontból akár Orbán is jól csinálhatta volna, csak vele az a baj, hogy nem közösségben, hanem a saját esendő zsenijében gondolkodik. És el is bukott, hiszen Magyarország megroppant az áremelkedések súlya alatt, s egyedül itt keletkeztek áruhiányok, ellátási zűrzavarok, s itt nem jut pénz a szociális védernyő kifeszítésére.

Az EU-ról, de főleg a mintaadó németekről azt tartja a mondás, hogy a gazdaságukat az olcsó orosz energia és a magas technológia bázisára építették. Ha ez igaz, akkor az USA ugyanezt csinálta, csak máshonnan beszerzett alapanyagokkal. Nem kellene elfeledkezni azonban arról, hogy az energia Európában soha nem volt olcsó, hiszen leginkább itt adóztatják meg az egekig, akár jövedéki szinten, akár széndioxid-kvóta formájában. Ha valahol tényleg az olcsó energiára építenek, az inkább az USA, amit – ugye – az említett szakértők folyamatosan dicsérgetnek, persze az EU szidalmazása közepette. Pár hónapja még sóhajtoztak, hogy hát igen, szárnyal a dollár, mint a szélmadár, most pedig, amikor éppen az euró szökik a magasba, hallgatnak, nyuszi a fűben.

A népek szórakoztatására aztán ott vannak az európai gáztőzsdék, amelyek akkora bajt hoztak a nyakunkra, hogy csak na! Ezek sajnos annyira picik a tényleges gázforgalomhoz képest, hogy ha egy közepes vegyipari vállalat odamegy, és vásárol egy komolyabb cekkerrel, az úgy feltolja az árakat, hogy nézünk, mint majom a moziban. Erre aztán ráharapnak a spekulánsok, össze-vissza tornásszák felfelé a jegyzéseket, a szakértők pedig komoly arccal képesek bemenni a tévékbe, hogy hát mekkora a baj, s ezért kell a polgároknak a gatyájukat is kifizetni egy kis melegért. Ezenközben az EU fütyült egy jó nagyot a tőzsdékre, és némileg központosított megállapodásokkal (cseppfolyós formában) simán kipótolta a hiányzó mennyiségeket Katarból, Észak-Afrikából, az USA-ból, s a rossz nyelvek szerint még Kínától is vett orosz gázt, amikre ráadásul semmiféle szankció nem vonatkozott, minthogy az oroszok egyszerűen bosszúból zárták el a szárazföldi vezetékek csapjait. Történt ez az egész úgy, hogy a kiváltó importmennyiségnek egyetlen köbmétere sem fordult meg a tőzsdék környékén.

Amikor az úgynevezett szakértők látták, hogy az idei télre jövendölt Armageddon nem jött be, akkor áttolták a következőre, hogy az lesz majd az igazi világvége. Ezt még nem tudjuk, de azt igen, hogy nyakra-főre aktiválódnak a korábban magára hagyott európai gázforrások Ciprustól Románián át egészen Ukrajnáig (!), mellékesen pedig még a MOL is talált Vecsésnél rengeteg kibányászható olajat.

Ettől persze még él és virul az az erős látszat, hogy Merkel barátnője, von der Leyen asszony az EU élén az USA szekerét tolja, legyen szó vakcinákról, olajról, vagy gázról. Hasonlót tett az EP egyik alelnöke is katari változatban, csak nála kiderült a gázsi, így aztán egyelőre ment a kaptárba. Kaili asszonynak azt róják fel, hogy pár millió euróért a valósnál szebbre festette a katariak képét az európaiak szemében.

Márpedig a szóban forgó szakértőket is fizeti valaki, hogy a magyarok szemében a ténylegesnél szebbre fessék az amerikaiakat, az oroszokat, sőt, a kínaiakat, ami persze elég baj, az orrunkat azonban ennél is jobban facsarhatja, ahogy az EU-t pocskondiázzák.

bankski –

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak