2100 orvos felmondott, azonnal megemelték a bérüket Szlovákiában


Miután a pozsonyi parlament elfogadta az orvosbérek emeléséről szóló törvényt, az Orvosszakszervezet és a kormány képviselői aláírták az utóbbi hetek tárgyalási alapján született memorandumot. A szlovákiai kórházakban így ma folytatódhat a szokásos munka, a több mint 2100 kórházi orvos visszavonja az október elején beadott felmondását.

A héten a kormányhivatalban aláírta a memorandumot a szlovák kormány és az Orvosszakszervezet. Az aláírással az orvosok tömeges felmondására reagáltak. Mindkét fél úgy véli, hogy ez egy együttműködés kezdete, és lépés a jobb egészségügyi ellátás felé.

2023. január 1-jétől a szakorvosok az átlagbér 2,5-szeresét kapják, azok az orvosok pedig, akiknek nincs szakvizsgájuk, az 1,5-szeresét.

A képviselők jóváhagyták azt a módosítást is, amely a ledolgozott évek szerint rendezi az egészségügyi dolgozók javadalmazását. Ezt az időszakot húszról harminc évre hosszabbítanák meg.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök elégedettséggel nyugtázta a megállapodást. „A memorandum aláírásával jobb idők jönnek, különösen a betegek számára” – jegyezte meg a kormányfő, hozzátéve, hogy az Orvosszakszervezettel folytatott tárgyalások vitát váltottak ki a társadalomban az egészségügyi szolgáltatások színvonaláról.

„Természetes, ha közpénzből fizetik az orvosokat, minőségi szolgáltatást vár a lakosság, érezni akarják a változást. A beteg megérdemli, hogy időben sor kerüljön a műtétre, hogy nyilvánosak legyenek a várakozási idők, hogy senkit ne előzzön meg senki, és hogy a beteg emberi hozzáállással találkozzon a kórházban” – mondta Eduard Heger. A kormányfő úgy véli, ezek a változások most be is következnek.

Mindennek előzménye, hogy október elején több mint 2100 orvos adta be a felmondását Szlovákiában, mert elégedetlen volt az egészségügyben uralkodó helyzettel. A felmondási idejük szerdán jár le, emiatt több kórház bejelentette, hogy december 1-jétől nem végzi el a tervezett műtéteket. Jelezték, hogy a szükséghelyzet bevezetését is mérlegelik.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Külföld

A „migráns” polgármester

„A szelet nem tudjuk megváltoztatni, de a vitorlát átállíthatjuk.” – idézi a telex a most polgármesterként megválasztott, szír menekültként Németországba érkező férfit.
Kétségtelen mondtak okosat régi

Külföld

Vigyázz a munkával!

A digi24 nevű román hírcsatorna beszámolója szerint egy hóeltakarításban közreműködő férfi a kimerültségtől halt meg Moldova megyében. A munkás állítólag egyhuzamban 40 órán át dolgozott,