Nem adta meg a kormány a tartozását a nyugdíjasoknak

nyugdíj

A kormányzati ajándékként feltüntetett pénzekről szóló, hetek óta tartó politikai üzenetdömping ellenére a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület vezetője szerint már csak azért is helyesebb lenne nyugdíjemelés helyett egy állami tartozás megadásáról beszélni, mert az idősek közül sokan már maguk is adósok lettek a nyár óta száguldó infláció miatt – írja a Népszava.

Karácsony Mihály a legszörnyűbbnek azt tartja, hogy a bajban lévő idős emberek lelkét töri meg a szégyenérzet, pedig nem ők tehetnek róla, ha nem tudják időben befizetni a számlákat, nem tudnak új cipőt venni, nem tudják megcsináltatni a fogukat, s ezért kerülik a társaságot.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (NYUSZET) soros elnöke emlékeztetett rá, hogy több mint egymillió nyugdíjas a most 142 ezer forintos medián nyugdíj alatti összeget kap kézhez havonta, 600 ezren százezernél is kevesebbet.

Ebből kell megoldaniuk a rezsi, az élelmiszerek, a gyógyszerek és az egészségügyi szolgáltatások megfizetését. Hegyesiné Orsós Éva a tagságuktól gyűjtött információk alapján állítja, ebben a körben már a második kötelező rész, a koruknak és egészségi állapotuknak megfelelő élelmiszerek megvétele sem megy, az egészségükkel pedig alig tudnak foglalkozni, romlik az életminőségük, a szükséges gyógyszereik nélkül veszélybe kerülhet az életük is.

Hiába oktatta ki a nyugdíjszakértőket, idősszervezetek vezetőit és az újságírókat a Pénzügyminisztérium, hogy a három idei nyugdíjemelés együtt nem 13,4, hanem 14 százalékot tesz ki, a számítási módszerből adódó 0,6 százalékos többlet nem javít érdemben a nyugdíjasok helyzetén.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak