Újra országos pedagógussztrájk lesz

sztrájk

Ma ismét országos munkabeszüntetés veszi kezdetét a hazai iskolákban.

A két nagy érdekvédelmi szervezet, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azért jelölt ki október közepére is egy sztrájknapot, mert egy évvel ezelőtt ilyenkor kezdték meg a tárgyalásokat az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi). Komjáthy Anna, a PDSZ elnöke egy korábbi sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „egy éve szórakoznak velünk”.

Az érdekvédő az Index megkeresésére nyomatékosította, hogy a követeléseik nem változtak, igaz, arról már letettek, hogy visszamenőlegesen is bérkorrekciót kapjanak, az eredeti célkitűzésük ugyanis az volt, hogy a pedagógus-illetményalap vetítési alapja már 2021. szeptember 1-jétől a minimálbér összege legyen.

A szakszervezet az alábbiakat követeli:

  • A pedagógus-illetményalap vetítési alapja a mindenkori minimálbér összege legyen.
  • Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege, a fizetési fokozatokhoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130 százalékára.
  • A pedagógus munkakörben foglalkoztatottak neveléssel és oktatással töltött munkaideje 2021. szeptember 1-jétől legfeljebb 22 óra legyen.
  • A pedagógiai, gyógypedagógiai asszisztensek jelenleg heti 40 órában látják el a feladatokat.
  • Munkaterheik csökkentése érdekében heti 35 órán át legyenek csak beoszthatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti 5 órát regenerációval, felkészüléssel tölthessenek.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak