10 százalékos azonnali nyugdíjemelést akar a Nyugdíjas Parlament

nyugdíj

A nyugdíjas érdekképviseleti vezető érvelése szerint a törvényi előírás nyomán az emelésnél figyelembe kell venni a január és augusztus közötti inflációt – ez 10,7 százalék volt – valamint a szeptember-december közötti várható pénzromlást is bele kell venni a számításba, ami akár havi 1,8-2 százalékos lehet.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint viszont a kormány olcsóbban is megúszhatja, mint a javasolt 10 százalék körüli emelés: törvény szerint a novemberi nyugdíjemelési korrekció mértéke a január augusztusi éves inflációból indul ki. Márpedig a szeptember 8-án közzétett KSH-gyorstájékoztatóban az szerepelt, hogy 2022. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 10,7 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 10,6 százalékkal emelkedtek. Így akár 1,8 százalékos nyugdíjnövelés is elegendő lehet.

Novemberben várhatóan nemcsak az infláció kipótlására számíthatnak az idősek – bár ez visszamenőlegesen érvényes, amit egy összegben fizetnek ki –, hanem nyugdíjprémium is érkezhet. Jogszabály szerint ezt akkor kell fizetni, ha az éves GDP-növekedés 3,5 százalék felett lesz. Mivel az év elején még erős volt a gazdaság teljesítménye, nyáron pedig a fogyasztás húzta fel a növekedést, még egy recesszió mellett is indokolt lehet a nyugdíjprémium.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak