A hatósági áras tűzifaprogramot is elbaltázta a kormány

tűzifa

Indul a kormány elbaltázott hatósági áras tűzifaprogramja az Agrárminisztérium közleménye szerint ugyanis 2 és fél évig nem lehet tüzelni normálisan az igénybe vehető faáruval.

A programban keményfától a puhafáig tűzifa-alapanyag vásárolható, az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző faösszetétel szerint. A vásárlási szándékot lehet is jelezni az erdőgazdaságoknak személyesen, telefonon vagy e-mailben.

A minisztérium tájékoztatása szerint a fűtési időszakra elegendő fa áll az ország rendelkezésére, az őszi termelés a tervek szerint halad, a tűzifát az erdészetek a belföldi piacon értékesítik.

A programban méteres darabokra vágott tűzifa vásárolható, az erdőgazdálkodási átvételi pontról a felhasználási helyre történő szállításáról a vásárlónak kell gondoskodnia. Az állami erdőgazdaságoknál vásárolható feldolgozatlan méteres darabokra vágott tűzifa egységes forgalmi adót is tartalmazó ára erdei köbméterenként (1m x 1,7m x 1m):

  • kemény lombos: 30 ezer forint
  • lágy lombos: 19 ezer forint
  • fenyő: 19 ezer forint

Háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségű hatósági áras tűzifa vásárolható az ország 152 értékesítési pontján.

Na de hol van a kormány baltája?

A most értékesítésre szánt tűzifát 2-2,5 évig szárítani kell, hogy elérje a fa azt a 15-20% víztartalmat, ami lehetővé teszi a fa tökéletes égését.

A most értékesítésre kerülő tűzifák nedvességtartalma eléri 30-40%-ot is. Az ilyen fa elégetése amellett nem csak költségessé teszi a fűtést, hiszen a vizes fából kétszer annyit kell elégetnünk ugyanahhoz hőfok eléréséhez, mint a légszáraz fánál. De a környezetünket is nagymértékben szennyezi.

Ebből is látszik, hogy kormányunk nem az emberek érdekeit tartja szem ellőtt, hanem a sajátját.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak