Nem meri a kormány megmondani, hogy a távfűtéses lakások fűtését hány fokkal tekerik lejjebb

távfűtés

Idén télen a lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentését tervezik a távhőrendszerekben – mondta a Népszava szerint Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára.

A lap azt írta, hogy az államtitkár egy keddi konferencián, a 35. Távhő Vándorgyűlésen beszélt erről. Az általuk megkérdezett szakember úgy véli: ez nem azt jelentené, hogy a használt meleg víz hőfokát vagy mennyiségét csökkentenék, hanem a fűtésre jutó hőmennyiség lenne kevesebb, tehát hidegebb lenne.

Azt viszont a szakemberek sem merték megtippelni, hogy mennyivel, mivel egyelőre a kormányzat tervei sincsenek pontosan kidolgozva.

A Népszava úgy véli, hogy a kormány amiatt tesz így, mert az olcsó távfűtés fenntartása egyre nagyobb terhet jelent a kormányzatnak. Steiner Attila keddi szavai szerint ez a megnövekedett energiaárak mellett már 980 milliárdos költség lenne.

Ráadásul most még a tarifákat nem tudnák emelni, mivel a lakásban még nincs felszerelve a mérőberendezés. Ezért dönthettek a leadott hőmennyiség csökkentése mellett, de ez csak ideiglenes megoldás, ugyanis hosszú távon a kormány programot indít a lakások fogyasztásmérővel való felszerelésére, és azt követően „az igazságosabb közteherviselés” jegyében végrehajthatják az áremelést.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak