10 százalékkal csökkent az átlagnyugdíj egy év alatt

nyugdij

A nyugdíjasok anyagi helyzetéről szóló legfrissebb KSH-statisztikákból kiderül, hogy az átlagos öregségi nyugdíj összege havi 164 102 forint volt az év első hónapjában, ami 1 év alatt 9 százalékos emelkedés, és ha a majdnem 20 százalékos inflációhoz mérjük, akkor brutális a nyugdíjak csökkenése.

A Bankmonitor statisztikai módszerekkel végzett becslése szerint a medián nyugdíj 2022. januárban nagyjából havi 140 200 forint volt, azaz az idősek egyik fele ennél kevesebbet kapott, a másik fele ennél többet. Férfiak esetében valamelyest magasabb a becsült medián (153 400 forint), míg a nőknél alacsonyabb (135 400 forint).

A férfiak és nők közti egyenlőtlenségek minden esetben erősen kirajzolódnak: az átlag alatti nyugdíjban részesülő csoportokban jellemzően a nők vannak többségben, átlag felett pedig már a férfiak.

Ugyan az átlagnyugdíj évről évre folyamatosan nő, egy másik nézőpontból azonban kifejezetten az látszik, hogy egyre brutálisabb az idősebb réteg anyagi leszakadása. A KSH minden évben közzéteszi, hogy miként aránylik az egy ellátottra jutó nyugdíj az adott évi átlagkeresethez. Itt nem csak az öregségi nyugdíjasokat veszik figyelembe, hanem más nyugdíjszerű ellátásban részesülő csoportokat is.

Tavaly az egy ellátottra jutó nyugdíj összege havi 143 600 forint körül alakult, míg a 2021-es nettó átlagbér (kedvezmények nélkül) havonta nettó 291 800 forintra rúgott. A két szám aránya 49,2 százalék – ez rekord alacsony érték, azaz még soha nem voltak ennyire távol egymástól az idősek és az aktívak jövedelmei!

Napi.hu

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai

Parlament a szarban

Számtalan politikai elemző gyakorta szórakoztatja olvasóit, hallgatóit, nézőit, miszerint az Európai Parlament egy magas habzású, de gyenge hatékonyságú intézmény, s gyakorlatilag semekkora befolyással nem rendelkezik