A tőkések jövedelme kilőtt, a melósoké viszont hátra zuhant


A cégtulajdonosok jövedelméről, az ún. osztalékokról május-június időszakában lehet a legtöbbet hallani, hiszen a tőkés befektetők ekkor látják véglegesen, mennyi profitot termeltek, abból mennyit forgatnak vissza az üzletbe (immár újabb saját tulajdonként), illetve mennyit tesznek a legprivátabb saját zsebükbe.

A nyár elején tehát általában hüledezik egy kicsit a mindennapok állampolgára az orbitális összegek hallatán, de ez leginkább csak egyszer adatik meg minden évben, viszont a maga pénzecskéjén minden hónapban elmélázhat.

Vegyük rögtön az idei év egyik szenzációját, a MOL-t! Azt a céget, amelyik a mesék szerint szinte agyon lett nyomva azzal, hogy mélyen ár alatt kell értékesítenie a naftáját. A MOL beszámolója igen bonyolult számokkal és fogalmakkal operál, annyi azonban kivehető, hogy 2022. második negyedévében, tehát már a háborúval súlyosbított időszakban legalább 168 milliárd forint szupertiszta nettó pénzt rakhattak el a tulajdonosai, azaz – kissé felfelé kerekítve – minden áldott nap úgy 1 milliárdot. Ez azt jelenti, hogy minden magyar polgárra napi 100 forint jut, már amennyit a MOL-nak, mint nemzeti nagyvállalatnak odaajándékozunk. Éves kitekintésben ez annyit tesz, hogy minden egyes magyar dolgozó durván 70.000 forinttal járul hozzá a MOL tulajdonosainak nettó gazdagodásához.

Tévedés ne essék, ezek a számok már az után születtek, hogy a cég minden lehetséges adót stb-t befizetett. Ez csak a színtiszta nyeremény. Ennyi pénz, vagyis csak a MOL által a tőkéseknek kiosztott összeg például lehetővé tenné a nettó minimálbér (no meg az összes többi fizetés) kb. havi 5.000 forintos megemelését.

Ha pedig a MOL mellé odavesszük az OTP-t, az Audit, a Mercedest és még megannyi nagy multit, akkor a mateknak az a vége, hogy Magyarországon simán meg lehetne duplázni a ma ismert nettó béreket úgy, hogy a szupergazdag munkaadók se futnának le koldulni a Blahára. (Nem mellesleg a pénzfürdőben fetrengő MOL-nak nem tűnt fel, hogy a horvátországi leányvállalatának egyes vezetői a minap elsíboltak 55 milliárd forintot. Ehelyett a horvát rendőrség buktatta le őket…)

Szóval, a cégtulajdonosok olyan iszonyatos nagyságrendű pénzeket akasztanak le a magyar emberekről, olyan káprázatos szintű a kizsákmányolás, ami sajnos joggal juttatta hazánkat az EU sereghajtói csapatába. A bérek drasztikus emelése elodázhatatlan, s ez legfőképp a tőkések étvágyának csökkentésével valósítható meg. Amennyiben a privát szféra többet fizetne a dolgozóinak, a többlet-adóbevételből az állami alkalmazottak bére is rendezhető lenne. Az ISZOMM egyébként mindig számszerűsítette az elvárt összegeket, a minimálbért mégis azzal indokolja, hogy az annyi, amennyiből elfogadhatóan meg lehet élni, jellemzően a létminimum duplájáról beszélnek. Ez bizony ma már havi 400.000 forint, vagyis ezer euró

– bankski –

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak