25 százalékos adót kell jövőre fizetni a gombászás után

adózás

A jövő évi tervezett adótörvény-módosítási csomag kitér a gyűjtögetőkre is, vagyis a vadon gyűjtött gyógy- és fűszernövények, gyümölcsök és gombák, vagy például éti csiga – nem egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként való – értékesítése után ezentúl a bevétel 25 százaléka után adózni kellene – írja az Adózóna.

A javasolt új szabály a fémhulladék-felvásárláshoz hasonló megoldást vezetne be elsősorban azokra a magánszemélyekre vonatkozóan, akik jelenleg jellemzően nem fizetnek adót, mert – bár rendszeres jövedelemszerzés céljából gazdasági tevékenységet folytatnak – az önadózás szabályainak nem tudnak, vagy nem akarnak megfelelni.

A javaslat elfogadásával nem lesz megkerülhető az adózás a gyűjtött javak felvásárlónak történő eladása esetén, mert a felvásárlónak kötelező lesz minden kifizetett forint 25 százaléka után 16 százalék, vagyis 0,25×0,16=4 százalék személyi jövedelemadót levonnia, bevallania és forrásadóként befizetnie. Ha a gyűjtött termékek eladása nem felvásárlónak (például piacon) történik, továbbra is a jelenleg hatályos szabályok maradnának érvényben.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak