Tizedére esett vissza a rendőrnek jelentkezők száma, pedig már gyorstalpaló is van

rendőr rendőrség rendvédelmisek

2017-től még úgy is a felére csökkent a középfokú rendészeti képzésre jelentkezők száma, hogy 2020 szeptemberében elindult az iskolarendszeren kívüli, mindössze 10 hónapos, rendőrjárőr szakképesítést adó rendőrképzés – derült ki a Népszava által kikért rendőrségi statisztikákból.

Míg 2017-ben még 3528-an jelentkeztek a rendészeti szakközépiskolákba, s 1751-et fel is vettek közülük, addig 2019-ben már csak 989-en felvételiztek, és 471-en feleltek meg a követelményeknek. Vagyis két év alatt 74 százalékkal csökkent a képzést elkezdők száma. 2020-ra és 2021-re az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) már összevonva adta meg a középfokú rendészeti képzésre és a 10 hónapos, rendőrjárőr szakképesítést adó tanfolyamra jelentkezők számát. Két éve 1825-en, tavaly 1874-en felvételiztek. Vagyis a jelentkezők száma a „könnyített” képzés bevezetése miatt nőtt, ám ebben sem volt sok köszönet, mivel 2020-ban csak 803-an, 2021-ben 879-en feleltek meg a követelményeknek. Vagyis a „gyorstalpaló” bevezetésével együtt is a 2017-es eredmények felére sikerült visszatornászni a létszámot.

Ráadásul a 10 hónapos járőrképzés nem is ad normális rendőrvégzettséget, hivatalosan csak járőrtársi beosztásra alkalmas, s cseppet sem mellékesen beosztásban és a ranglétrán sem lehet előrelépni vele, vagyis, ha valaki hosszú távra tervez a pályán, mindenképpen vissza kell ülnie az iskolapadba.

Korábban négy helyen, a fővárosban Adyligeten, Szegeden, Körmenden és Miskolcon indult klasszikus, nappali középfokú képzés – mondta a Népszavának, hogy Gál Sándor, a Független Rendőr Szakszervezet tanintézeti tagozatának vezetője, tanintézeti ügyvivője. – Jelenleg azonban már csak utóbbi két helyen képzik a szakközépiskolásokat.

Gál Sándor szerint a 10 hónapos járőrképzés bevezetése sem hozott áttörést, a klasszikus tiszthelyettesi iskolába pedig nem nőtt a jelentkezők száma, ráadásul, akik próbát tesznek, fizikális, pszichikai és általános képzettségi szempontból is jellemzően elmaradnak az egy-két évtizeddel korábban jelentkezőktől, nem véletlen, hogy egyre kevesebben felelnek meg a felvételin.

Nem elég hogy egyre kevesebben jelentkeznek a rendőrséghez, a testületet a felmondások is terhelik. Június elején, az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók számára 2020 novemberétől elrendelt felmondási moratórium lejárta utáni első héten 299 hivatásos állományú rendőr adta be a felmondását, írta meg Magyar Hang. Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára akkor úgy nyilatkozott, noha a távozni akarók létszáma csak alig egy százaléka a cirka 37 ezres rendvédelmi állománynak, a tendencia a fontos, hiszen mindez alig egyetlen hét alatt történt, s a leszerelési hullámnak vélhetőn ezzel nincs vége.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak