Nyugdíjas demonstráció is lehet, ha nem emeli megfelelően a nyugdíjat a kormány

nyugdíj

A nyugdíjasok társadalma elvárja, hogy a kormány – a hatályos törvény szerinti éves összehasonlítású, az első nyolchavi adatok birtokában történő infláció-előrejelzéskor – a novemberi nyugdíj-kiegészítés mértékét az év végéig számítható trend alapján, de az éves inflációs indexet legalább 12 százalékos mértékre kiegészítve határozza meg – adta hírül a Nyugdíjasok Országos Képviselete.

A NYOK felhívja a kabinet figyelmét arra, hogy a 2022. júliustól tervezett kiegészítő nyugdíjemelés a folyamatosan növekvő infláció miatt már most sem egyezik meg a valós áremelkedés mértékével.

A nyugdíjasok jövedelem-kiegészítési lehetősége – erőnlétük, egészségi állapotuk miatt is – korlátozott, nincsenek abban a helyzetben, hogy a megelőző évekhez hasonlóan az inflációkövető nyugdíjemelés jelentős részét ők előlegezzék meg az államháztartásnak.

A pénzromlás üteme hónapról hónapra újabb rekordokat dönt; májusban már két számjegyű volt az infláció, és láthatóan a következő hónapokban sem várható ennek mérséklődése.

A fogyasztói árak májusban 10,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az élelmiszerek ára az általános infláció csaknem kétszeresével (18,6 százalék) emelkedett; és ami különösen aggasztó: az alapvető élelmiszerek ára 30 százalékkal nőtt.

Aligha várható, hogy az év második felében az árak növekedése megáll. A nyugdíjak vásárlóértékét viszont – a kormány ígéretének megfelelően – meg kell őrizni – olvasható a NYOK közleményében.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak