ISZOMM: 16 év legyen a választói korhatár az összevont EP és önkormányzati választáson

Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom ISZOMM

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom – a politikai programjában foglaltakkal összhangban – egyetért az önkormányzati választásoknak az európai parlamenti választások napján való lebonyolításával, konkrétabban először 2024. májusában – írják friss közleményükben.

Tudvalevő, hogy e két választás során valamennyi uniós polgár (a honos ország törvényei által meghatározott alapon) az Unió teljes területén bárhol lehet jelölt és szavazó egyaránt. Ezen felül az európai intézmények eleve támogatják, hogy ahol csak lehet, az Európai Parlament megválasztásának napján helyhatósági választásokat is tarthassanak.

Magyarországon mind az európai, mind pedig az önkormányzati választások eddig viszonylag alacsony részvétellel zajlottak, s az összevonás vélhetően emeli a választópolgárok érdeklődését.

Az együttes megrendezés mellett szóló érv a takarékosság is, hiszen egy-egy országos választás, illetve népszavazás nagyságrendileg 10 milliárd forintos költséggel jár.

A két választás együttes lebonyolítása azonban nagy lépés a politikai korrupció felszámolásának irányába is, mivel enyhíti azt a késztetést, hogy egyes pártok a törvényes bevételeiket messze meghaladó kampánykiadásokba bocsátkozzanak.

Az ISZOMM ugyankkor fenntartja a választói korhatár 16 életévre történő csökkentését célzó javaslatát, amely érintetlenül hagyja a választhatóság 18 éves kortól való kezdetét, mégis többletjogokat adva a feltörekvő generációknak.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak