Kétszer annyi benzint lehet venni piaci áron a német átlagfizetésből, mint hatósági árast a magyar KSH-átlagfizetésből

benzin Üzemanyag

Kormányközeli körökben most az az új „menőség”, hogy posztolgatunk arról, Európában hol/mennyi egy liter üzemanyag, és milyen fasza, hogy nálunk milyen olcsó. Azért egy aprócska kutatást csak csináltam…

Magyarországon a KSH által hazudott átlagfizuból (ami azért erősen messze van a tényleges valóságtól) 623 liter 95-ös benzint lehet ma venni.

A hanyatló nyugaton ez így alakul:

  • Németország: 1229 liter
  • Franciaország: 1251 liter
  • Egyesült Királyság (gy.k. Anglia): 1357 liter
  • Belgium: 1157 liter

Nézzünk körbe a szomszédban:

  • Szlovákia: 541 liter
  • Lengyelország: 614 liter
  • Románia: 453 liter

Igen, a környező országokban kevesebbet lehet tankolni egy átlagbérből. Ellenben ezekben az országokban piaci árat fizetnek az üzemanyagért. Ha itthon is ezen az áron kellene fizetni, mint (szinte) mindenkinek Európában, a magyar átlagfizu most 373 liter üzemanyagra lenne elég.

Tetszik érteni? Még egy román ember is 80 literrel több üzemanyagot vehet az átlafizujából, mint amit mi itthon megtehetnénk (298000-es átlaggal számoltam itthonra. Tegye fel a kezét, aki ennél kevesebbet keres. Lesznek páran.)

Vagyis ezeket az embereket (gy.k. mindenkit Európában) jobban megbecsülik, mint az átlagos, dolgozó magyar állampolgárt.

Arról meg inkább ne is beszéljünk, hogy ezt az olcsó üzemanyagot (vagyis a különbözetet) hol és hányszor fizeti meg mindenki. Ja, és azt is el lehet engedni, hogy mindenhol infláció és drágulás van. Igen, mindenhol van emelkedés, hasonló, vagy akár (statisztikailag) nagyobb is, de ha csinálnánk egy ilyen összevetést akár az alapvető élelmiszerek, vagy szolgáltatások terén, lennének vicces számok.

Jó, tudom, a kormánypárti szavazóknak sosem volt erőssége a számok misztikus világa, de annyira vicces, ahogy olvasom most sok helyen, ahogy a mocskos, drága nyugatot szidják. Volt már ilyen, emlékszem én még rá, amikor a hanyatló nyugatot utálta mindenki. Annak se lett jó vége, ennek még annyira se lesz.

Lippai Zsolt

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Vélemény

Fizetett forradalmak

A történelemkönyvek általában gazdagon leírják, hogy a különböző forradalmi helyzetekben ki kit ölt meg, üldözött el, börtönzött be, váltott le stb, milyen döntések születtek, melyek