Lesújtó a magyar átlagnyugdíj összege: 133 ezer forint

nyugdij

A legfrissebb hivatalos átlagnyugdíj-statisztikák 2020-ról szólnak: ezek alapján több mint 2,5 millió ember részesült nyugdíjban vagy valamilyen egyéb járandóságban, az ellátásuk egy főre jutó összege körülbelül havi 133 ezer forint volt. Köztük némileg jobb helyzetben vannak az öregségi nyugdíjasok, ők 2020-ban fejenként havi 151 ezer forint körüli járadékot kaptak.

2021-re vonatkozóan ugyan hivatalos átlagadat még nem elérhető, de a KSH annyit már közzétett, hogy tavaly hányan tartoztak az egyes jövedelmi kategóriákba az összes nyugdíjas közül. Ezekből az információkból kirajzolódik az idős korosztályban régóta fennálló anyagi egyenlőtlenség. A nagy többség szerény mértékű nyugdíjat kap, de több tízezren vannak azok is, akiknek a havi járadéka az átlagbért is meghaladja.

Az idős társadalom megoszlása igen széles spektrumot fed le: negyvenezer forint alatti nyugdíjakkal éppen úgy találkozhatunk, mint háromszázezer forint feletti összegekkel.

Éppen ezért csalóka lenne egyetlen átlagértékkel leírni az egész sokaságot, inkább arra érdemes figyelnünk, milyen anyagi szint környékén csoportosul az idősek többsége. Elmondhatjuk, hogy a magas nyugdíj sajnos viszonylag kevesek kiváltsága, míg az elsöprő többség (83 százalék, azaz körülbelül 1,94 millió ember) kevesebbet kap havi kétszázezer forintnál.

Szembeötlő a különbség a férfiak és a nők között is, aminek főként a múltbeli jövedelmi helyzet lehet a fő okozója. Jellemzőbb, hogy a nőknek nagyobb aránya tartozik az átlag alatti szinthez, míg a férfiak az átlag feletti kategóriákban képviseltetik magukat erősebben.

Index

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai

Parlament a szarban

Számtalan politikai elemző gyakorta szórakoztatja olvasóit, hallgatóit, nézőit, miszerint az Európai Parlament egy magas habzású, de gyenge hatékonyságú intézmény, s gyakorlatilag semekkora befolyással nem rendelkezik