Quo vadis EU? Kisokos az EU jelenéhez


Az EU-ban létezik egy kisebb fogószínpad, ugyanis minden félévben más és más ország kapja a tagállami együttműködés fórumainak elnöklését, ami ha nem is meghatározó, de jelentős diplomáciai befolyást ad – egy időre. Ezeket a pünkösdi királyságokat azonban nem egyedül az adott ország gyakorolja, hanem amolyan régensként ott van mellette az előző, no meg a következő kiskirály állam is. Ezt a bővebb formációt a vadregényes “trió” szóval emlegetik Brüsszelben. A protokoll szerint minden ilyen féléves “elnökségi” időszakra viszont illik megnevezni a legfontosabb célokat, amelyekkel azonban szerencsére nem kell szorosan elszámolni.

Most éppen a franciák a kimenők, júliustól jönnek a csehek, őket pedig a svédek követik. Amikor tavaly év végén a franciák közzé tették a 2022. első félévére általuk képzelt politikai menetrendet, akkor szinte még senki nem számolt a később, februárban kitört ukrajnai háborúval. A cseheknek most ez immár sajnálatos adottság, a semlegességüket éppen feladni készülő svédeknek pedig egyenesen kihívás.

A csehek elnökségi programja ennek megfelelő.

Háború: embargókkal gyengíteni az oroszokat és katonailag, anyagilag segíteni az ukránokat, illetve azokat az országokat, amelyek az ukrán menekülteket fogadják, elsődlegesen tehát Lengyelországot. Sőt, a csehek igen ambíciózus vágya, hogy Ukrajnát az EU-tagjelölt státuszba juttassák. Ez utóbbira szokták mondani, hogy Hajrá, Kovács néni!

Energia: bár sokan az embargós politika eredményének tudják be a magas energiaárakat, ahol ma tartunk, az sajnos már tavaly év végén előállt, úgyhogy az EU saját döntései legfeljebb a habot jelentik a tortán. Ebből viszont az fakad, hogy máshonnan kell a naftát beszerezni, és egyúttal enyhíteni a lakosságok szociális terheit. A beszerzések dolgában már most komoly előrehaladások vannak, sőt, a közös európai beszerzés intézmények felfuttatásával már látszik a fény az alagút végén. Hogy ezt ne keverjük össze esetleg egy mozdony reflektorával, a várt szociális intézkedésekre tényleg nagy szükség lesz.

Biztonság: az EU védelmi rendszerében a csehek előnyt akarnak adni a tagországi együttműködéseknek, különösen a kibertérben. Ez jó hír mindazoknak, akik az EU fokozatos leválását akarják a NATO-ról, jóllehet egyelőre legfeljebb az első, tapogatózó lépésekről beszélhetünk.

Gazdasági ellenálló-képesség: az európai szintű szuverénizmus megerősödést célozza a csehek azon törekvése, hogy az élelmiszer, a gyógyszerek és általában a nyersanyagok vonatkozásában szükséges önállósodás mellett negyedikként az európai “chip”-gyártás ügye is felkerült a legégetőbb teendők közé. Ezt mindenképpen helyeselhetjük, hiszen az EU önrendelkezése nem csupán Oroszország felé (volt?) kitett, hanem tán ennél is inkább az USA-nak.

Demokrácia: a csehek értelmezésében a jogállamiság kérdésköre egyáltalán nem lejárt lemez (Orbán nyugodtan aggódhat), viszont megragadja az EU-nak a mesterséges intelligencia terén elért domináns szerepét, kiváltképp a mintaadás erősítése , illetve a visszaélések leszorítása szintjén. Márpedig a hírek és álhírek világában a pokol szabadulhat el, ha a hazugságok gyártásába a gépek is beszállnának.

Az sohasem baj, ha egy kis ország pragmatikus teendőket helyez az élre. A csehek minden jel szerint sok támogatót fognak szerezni a célkitűzéseikhez. Elégedetlenek inkább a környezetvédők soraiban lesznek, mert a franciák a nagy ambícióik mellett igen kevés eredményt értek el e téren, ezen felül pedig az oroszok által kirobbantott háború gyakorlatilag nem csak zárójelbe tette a klímaügyek iránti figyelmet, hanem sok országban egyféle automatikus ürügy a klímacélok hátrahajítására, sőt, a környezetpusztítás felerősítésére. A cseh elnökség sajnos igen kevés szót szól erről a témakörről, ami sajnos már a 2020-ban kitört COVID-frász alkalmából egyébként is a háttérbe lett szorítva.

“Sic transit gloria mundi” – szokták mondani a római pápák hivatalba avatásakor, ami arra utal, hogy az addigi hívságok a felejtésbe rendeltetnek, s új rend következik. Nos, a klimatikus pusztulás megelőzésének ügyét letolta a dobogóról a kínaiak vírusa és az oroszok rakétái. A dobogó tetején persze maradt a kapitalizmus szent ügye. Abban nincs változás.

  • bankski •

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Külföld Vélemény

Merkel átka

Minden jel szerint átok ül Európán, amit javarészt Angela Merkel hozott a nyakunkra.
Őt olyannak ismertük meg, mint aki nagyon-nagyon megfontolt mindent, mielőtt bármihez is hozzáfogott