Döntött a miniszterelnök: 120 ezer forintnyi kiegészítést kapnak a legrászorultabb nyugdíjasok euróban Szlovákiában

Szlovákia

Zuzana Čaputová szlovák államfő kedden aláírta azt a nyugdíjasoknak szánt törvénymódosítást, amelyet az inflációs terhek mérséklése érdekében fogadott el a parlament.

300 eurós (120 ezer forint) kiegészítést kapnak azok, akiknek a legalacsonyabb a nyugdíja, ez az összeg a nyugdíj nagyságának függvényében csökken, a kiegészítés minimális összege pedig 50 euró (20 ezer forint). A törvény június 1-jén lép életbe.

Szlovákiában 200 ezer forintnyi euró az átlagos nyugdíj.

A törvénymódosítás indoklásában az áll, hogy a nyugdíjak valorizálásának mechanizmusa az előző év első felének nyugdíjas inflációját veszi figyelembe. Ez alapján 2022-ben 1,3%-kal emelkedtek a járadékok.

Ugyanakkor az árak ennél jóval nagyobb mértékben nőttek 2021 második felében (átlagosan 4,6%-kal), a nyugdíjas fogyasztói kosár inflációja pedig 2022 januárjában éves szinten elérte a 9,1%-ot.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak