Kiderült! van akinek 1200 forinttal sem emelkedik a nyugdíja


A júliusi nyugdíj és a kiegészítések pontos összege attól függ, hogy mekkora is a nyugdíj mértéke, ami alapján az emelés összegét kiszámolják. A nyugdíjasok júliusban visszamenőlegesen megkapják a január-június időszakára vonatkozó különbözetet is, tehát egyösszegű nyugdíjkorrekció is érkezik majd.

Évközi nyugdíjemelést hajt végre a kormány a tartósan magas infláció miatt, erről már a rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben. Az emelést először hivatalosan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, tájékoztatása szerint a nyugdíjasok 2022 júliusától 3,9 százalékkal magasabb nyugdíjat kapnak, illetve egyösszegben fog érkezni a nyugdíjkorrekció az első fél évre visszamenően.

A rendeletből kiderült, hogy mivel a 13. havi nyugdíjak után is jár visszamenőleg az emelés összege, 7 havi különbözetet kapnak az idősek júliusban. A nyugdíjak júliustól az inflációs prognózis (8,9%) és a januári nyugdíjemelés (5%) különbözetével, azaz 3,9 százalékkal emelkednek. Emellett a nyugdíjasok júliusban visszamenőlegesen megkapják a január-június időszakára vonatkozó különbözetet is, tehát egyösszegű nyugdíjkorrekció is érkezik majd.

Ahogy minden eddigi emelésre, a júliusi nyugdíjemelésre is igaz, hogy a pontos összege attól függ, mekkora nyugdíjösszeg alapján számítják. Ebből következik, hogy aki alapvetően kevesebbet kap, az kisebb, aki többet kap, az most is nagyobb összegre számíthat.

Annak, akinek egyébként is kevesebb a nyugdíja, például a minimális 28 500 forintot folyósítják neki, számára az egyösszegű korrekció 7 780 forint lesz, így júliusban egyszeri 37 391 forintot fog kapni.

Ezt követően az emelt nyugdíja pedig 29 611 forint lesz, tehát 1 111 forintos emelésre számíthat.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai

Tragédia a Tisza tavon

A tiszafüredi fizetős szabadstrandon keresik a tűzoltók és önkéntesek egy baráti társaság egyik tagját, aki eltűnt a tóban.

Olvasónktól úgy tudjuk, hogy egy huszonéves, nem tiszafüredi