Nem utazhatnak ingyen a 14 éven aluli diákok Budapest szakaszhatáráig a Volánbusz járatain


Pályafelújítás miatt május 1-jétől a Keleti pályaudvar és Délegyháza között a Volánbusz vette át az utasszállítást. A pótlás nem nevezhető pótlásnak, mert nem a Keletiből, hanem a Népligettől indulnak a járatok, ahol olvasóink 13 és fél éves fiát több buszra sem engedték fel, pedig a 14 év alatt ingyenes a budapesti közlekedés.

Május elsejétől, ahogy eddig is, ingyen vette igénybe a Népliget-Pesterzsébet viszonylatot naponta kétszer, mivel 14 éven aluliaknak ingyenes Budapesten a közlekedés, de május 10-én kifogott egy buszsofőrt, aki diákigazolványt kért tőle.

A buszsofőr nem tudja a szabályokat?

A járaton Budapest-bérlettel lehet utazni Budapest szakaszhatáráig, de mivel 14 éven aluliaknak nem szükséges bérlet, ezért elég csak diákigazolvánnyal igazolni, hogy az utazó nem töltötte be a 14 életévét, és mehet az utazás.

A buszsofőr elzavarta a fiút, aki rafkósan a következő járattal próbálkozott, de az a sofőr is megtagadta az utazást, itt már jegyvásárlással is próbálkozott a fiú, de elküldte a sofőr:

„Itt jegyet nem vehetsz!”

Így a második járatról is lemaradt, végül vett a buszváróban egy jegyet a fiú, és 250 forintért elment Pesterzsébetre a Volánbusz járatával.

Olvasónk ezután azonnal hívta az ügyfélszolgálatot, egy férfi közölte vele, hogy neki is kisgyerekei vannak, nem érti a dolgot, de ez egy kiszervezett járat, biztos az a gond, majd szétkapcsolta a vonalat. Olvasónk másodjára egy hölggyel beszélt, aki szerint a fiúnak kiegészítő bérletet kellett volna vásárolnia, ezután olvasónk elkezdett üvöltözni, mire az ügyfélszolgálat letette a telefont.

A Volánbusz honlapján ez olvasható:

A 655 számú vonal járatai Budapest közigazgatási határán belül a Budapest-bérlettel igénybe vehetőek, melynek feltételeiről a www.volanbusz.hu oldalon tájékozódhat.

Ez azt jelenti, hogy akinek nem kell Budapest-bérlet, pl. a 14 éven aluli diákoknak, azoknak a Volánbuszon nem kell Budapest szakaszhatáráig jegy, elegendő a diákkal bizonyítani az életkort.

A szócikk.hu megkérdezte a Volánbuszt.

„Tájékoztatjuk, hogy a 14 éven aluliak díjmentessége csak a BKK-s díjszabású közösségi közlekedési járatokon érvényes, így az nem terjed ki a Volánbusz helyközi járataira, azok továbbra is Budapest-bérlettel vehetőek igénybe településen belül, ahogy az honlapunkon olvasható. Ugyanezen szabályok érvényesek az összes olyan igazolványra is, ami Budapest helyi járaton díjmentességre jogosít.”

Nem lehet Budapesten belül a 14 éven aluli gyerekeknek ingyenesen utazni a Volánbusszal?

Újra megkérdeztük a Volánbuszt, hogy jól értjük-e, mert ezek szerint más van a honlapon, mint a tájékoztatásban.

Ha válaszolnak, új cikket írunk.

Arra kérdésünkre, hogy miért nem kapott jegyet a fiú, ezt válaszolták.

A fentieken túl tájékoztatjuk, hogy a népligeti autóbusz-állomáson kötelező elővétel van érvényben, így az autóbusz-vezetőnél menetjegyet/bérletet nem tud vásárolni az utas. A megkeresésben leírtak alapján pontosan nem lehet megállapítani, hogy melyik autóbusz-vezető járatán történt az esemény, ennek ellenére nyomatékosan felhívjuk kollégáink figyelmét a megfelelő utastájékoztatás fontosságára.

Olvasónk is utazott már ezzel a járattal, többször látta, hogy a sofőr ad jegyet pénzért utasoknak, tehát ez is érdekes információ.

A Szócikk megkérdezte a BKK-t, hogy mit szól az esethez. Hogy lehetséges az, hogy Pesterzsébetre 250 forintért utazhanakt a 14 év alattiak a Népligettől. Ha válaszolnak, jön egy újabb cikk.

Fotó: MTI, Máthé Zoltán

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak