Szanyi szerint a tőkéseket a háború még durvább kizsákmányolóvá tette


K: Mit tesznek a gazdag cégtulajdonosok, a milliárdosok és maffiózók a háborús infláció őket érő hatásainak enyhítésére?

V: Szorítanak egyet a kizsákmányoláson, a rabláson stb. és megemelik a maguk nyereményeit.

Május során ömlenek a nyilvánosságra hozott nagyvállalati beszámolók, hogy t.i. az adott cég stb. mennyi profitot termelt, s abból mekkora részt hasítottak ki maguknak (személyes jövedelemként) a tulajdonosok.

Csányi Sándor például bő 5 milliárd forinttal, vagyis egy vastagabb lottóötössel lett gazdagabb az agrárcégei 2021-es haszna után, s akkor még nem beszéltünk az OTP-ből, illetve a MOL-ból kisöprendő, a fentinél valószínűleg jóval nagyobb zsákmányairól.

Covid ide, háború oda, üzemanyag árbefagyasztás amoda, a MOL ismét csillagászati nyereséget ért el, s nem csupán tavaly, hanem az idei első negyedévben is. Ennek titka kevésbé a menedzsment üzleti zsenialitásán, mintsem még a rendszerváltozás előtt a szovjet energetikában szerzett kádári koncessziók ügyes lenyúlásán, illetve az azt követő magyar kormányokból kipréselt különleges bánásmódon múlik, és hát azon is, hogy az amerikai nyomásra meglebegtetett, az orosz energiahordozókkal szembeni EU-s embargó által keltett árnövekedés a MOL-nak orbitális bevételt, az embereknek és a vállalkozásoknak pedig elviselhetetlen terheket jelent.

Erről is szól az alábbi interjú:

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak