Kiderült, hogy a nyugdíj előtt állók fizetését nem tudatosan nem emelik

nyugdíj

Nem csak nemek között létezik bérszakadék, hanem korcsoportok között is, hiszen a tapasztaltabb kollégáknak általában magasabb fizetés jár, pláne, ha ugyanabban a szakmában dolgozik évek, évtizedek óta. A Pénzcentrum most megnézte, mely szakmákban emelkednek brutális mértékben a fizetések, hol stagnálnak, és melyek azok a területek, ahol egy pályakezdő jelenleg sokkal többet keres, mint egy 50 év feletti alkalmazott.

Márciusban ismét frissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal, így megtudhattuk, mennyi volt az egyes szakmákban dolgozók átlagkeresete három egymást követő évben, 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben.

Érdekesség azonban, hogy nem csak szakmánként, de korcsoportokra bontva is hozzáférhetőek az adatok: tudjuk mennyit keresnek átlagosan az egyes szakemberek 30 év alatt, 30-39 év között, 40-49 év között és 50 év felett.

Nem csak nemek között létezik tehát bérszakadék, hanem korcsoportok között is, hiszen a tapasztaltabb kollégáknak általában magasabb fizetés jár, pláne, ha ugyanabban a szakmában dolgozik évek, évtizedek óta.

Egyértelműen látszik, hogy a jól kereső, magas presztízsű munkahelyek azok, ahol a legdinamikusabban nőnek a bérek az évek alatt. A statisztikai hivatal szerint egy légiforgalmi irányító átlagosan 1 929 722 forinttal keres többet 50 év felett, amikor is a fizetése már elérheti a 2 769 239 forintot is. Persze az ő esetük extrém, hiszen rendkívül nehéz, sok tapasztalatot igénylő munkáról van szó, ahol a hibázás tényleg nem megengedett. Egy 50 év feletti ügyésznek valamivel több, mint 1 millió forinttal nő a fizetése a pályája végére, egy szakorvosnak 993 ezer forinttal, egy kutatási egység vezetőjének 710 ezer forinttal.

Ha a lista középső szegmensét nézzük meg, egy baromfitartó és -tenyésztő mindössze 581 forinttal keres többet, ha elmúlt 50 éves, egy pultos 439 forinttal, egy szabó-varró pedig 2775 forinttal.

Pénzcentrum

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai Vélemény

A Kossuth tér magánya

Lássuk be, egyes ún. ellenzéki pártok teljesen beleszoktak, hogy érdemben már senki nem kíváncsi rájuk. Azt régebb óta megszokhatták, hogy a Kossuth téri bazi nagy