Az OTP elnök agrárcége 5.5 milliárd osztalékot fizet ki Csányi Sándornak

Csányi Sándor osztalék

Több mint 20 százalékkal, 386 milliárd forintra növelte árbevételét 2021-ben a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő nádudvari KITE Zrt. A legnagyobb hazai agrárintegrátori vállalatként működő társaság tavaly rekordszintű, csaknem 6,7 milliárd forint adózott eredményt ért el.

A KITE közgyűlése mintegy 5,5 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött.

Jelentősen, a 2020-ban elért 321 milliárdról 386 milliárd forintra növelte árbevételét a KITE Zrt. 2021-ben, így a vállalat tavaly újabb rekordot állított be. Az árbevétel 20,3 százalékkal bővült, szemben a két évvel ezelőtti forgalommal, amely 6,6 százalékos pluszt jelentett 2019-hez képest. A tavalyi árbevételből a belpiac 311 milliárd, az export 75 milliárd forinttal részesedett.

A Csányi Sándor tulajdonában lévő társaság Magyarország legnagyobb agrárintegrátori cégének számít, és agrártermeléshez felhasznált inputanyagok – vetőmagok, növényvédő szerek, műtrágyák – forgalmazásával, gépértékesítéssel, terménykereskedelemmel, illetve agrárágazati szolgáltatások közvetítésével foglalkozik. A mintegy 1,6 milliárd forint jegyzett tőkéjű vállalat Csányi Sándor legnagyobb agrárérdekeltségének tekinthető, és mérete jóval meghaladja a többi Csányi-tulajdonú agrárcég – a Bonafarm Csoportba sorolt vállalkozások – nagyságát, sőt az árbevételt tekintve vetekszik a csoport teljes teljesítményével is.

A KITE Zrt általános üzleti évet záró beszámolója szerint valamennyi üzletág és tevékenység szinten tartotta, illetve növelte forgalmát, de a terménykereskedelemben a drasztikus piaci árrobbanás különösen nagy növekedést okozott. Kiemelkedőnek tekintik a műtrágyakereskedelem bővülését is, ahol a forgalom mennyiségben és értékben is jelentősen nőtt 2020-hoz képest.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkban és a Twitteren is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak