A kassai acélműben sem elégedettek a fizetésekkel, jöhet a sztrájk

Kassa sztrájk

Hétfőtől sztrájkkészültség van Szlovákia egyik legnagyobb munkáltatójánál, a kassai U. S. Steel acélműnél, amit az ezt kihirdető vállalati szakszervezet azzal indokol, hogy zsákutcába jutottak a cég vezetésével a béremelésekről és a munkaidő hosszáról folytatott tárgyalások – írja az ÚjSzó.

A kassai acélmű alkalmazottai már tavaly is tüntettek a munkaidő növelése ellen. – TASR-felvétel
A csaknem 9 ezer embernek munkát adó kassai vállalat vezetése és szakszervezetei hat kollektív tárgyalási forduló után sem jutottak dűlőre a jelenlegi kollektív szerződés kiegészítésének a módosításáról. Az első fordulóra még január végén került sor, az eddigi utolsó forduló pedig múlt pénteken (április 22-én) volt. A kiegészítés szövegtervezetét a vállalatnál működő Kovo U. S. Steel szakszervezeti szövetség tanácsa készítette el, amivel a vállalatnál működő másik szakszervezet, a Szlovákia Független Keresztény Szakszervezetei (NKOS) is egyetértett.

„A kialakult vita tárgya nemcsak a munkáltató által javasolt heti munkaidő-emelés a jelenlegi 35,5 óráról heti 37,5 órára, hanem az is, hogy nem hajlandó megemelni az idei tarifabéreket és a benyújtott javaslathoz képest korlátozná a juttatások mértékét” – közölték a szakszervezetek.

Varga emlékeztetett arra, hogy a sztrájkkészültség még nem sztrájk, csupán figyelmeztetés, hogy az alkalmazottak szükség esetén készek beszüntetni a munkát. „Bár a kompromisszum még mindig lehetséges, a kölcsönös tisztelet és az érdemi érvelés rendkívül fontos lenne” – tette hozzá a szakszervezeti vezető. A szakszervezetek a munkaügyi tárcát kérték fel egy közvetítő kijelölésére. Az egész folyamatnak a kérelem kézhezvételétől számított 30 napon belül kellene megvalósulnia.

Fotó: TASR

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak