10 százalékos fizetésemelést ajánlott Orbán a tanároknak

bérfejlesztések fizetésemelés pedagógusok sztrájk

 

Nevetségesen kevésnek tartják a miniszterelnök  múlt héten bemondott idei 10%-os, és 3 év alatt 30%-os bérfejlesztést – írja a Portfolio.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, azzal kezdte, hogy a sztrájk alatt követelt 45%-os béremelési igényből szó sem lehet, hogy engedjenek, és csak az idei évre szól.

Az Európai Bizottság közölte, hogy a béremelések egy részére akkor ad támogatást a magyar kormánynak, ha a tanári fizetéseket indexálják. Tehát, az emelkedő diplomás átlagbér közelében kell, hogy legyen emelés minden évben.

Többet nem szeretnénk, ha a kiharcolt fizetésemelések vásárlóértéke újra nagyot csökkenne – emelte ki a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás.

A KSH szerint a magyarországi nettó átlagkereset 291.800 forint volt, ezért ettől a fizetési mutatótól 84.800 forinttal marad el a kezdő tanárok bére. Ez a szakma egyre kevésbé vonzó. Míg tavaly 9791-en jelentkeztek pedagógusképzésre a felsőoktatásban, addig idén már csak 8600-an jelölték be első helyen valamelyik pedagógusképzőt.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak

Hazai Vélemény

Putyin Hágába utazik

A hírcsárdásnak tűnő cím egyáltalán nem valószínűtlen, ugyanis Vlagyimir Putyin simán kaphatna EU-vízumot, hiszen nincs vele szemben semmilyen személyes korlátozás, vagy szankció, ami ebben meggátolhatná.

Hazai Vélemény

A bankokat megmentik, ugye?

A bankvezérek bármekkorát is hibáznak, előbb vagy utóbb megmenti őket az adófizetők pénzéből fenntartott állam. Az adófizetők, ha hibáznak, akkor a bank az állam segítségével

Hazai

Mâchoire du cochon confitée

Az állítólagos kiírás szerinti Petőfi Sándort megidézni hivatott felcsúti gasztronómiai vetélkedőn a kiskunsági préselt malacarc elnevezésű kreáció nyerte el a Magyarország étele díjat.

Gratulálunk a Székekpuszta