Több napi bérét megvonták a pár óráig sztrájkoló pedagógustól

bérek EMMI jogtalan pedagogusok

 

Rengeteg panasz érkezett arról, hogy jogtalanul vonták le a sztrájkoló tanárok bérét, egy pedagógus pár óra sztrájk miatt, majdnem 60.000 forinttal kevesebb fizetést kapott áprilisban – írja a telex.hu.

A pedagógus-szakszervezetek már márciusban azt mondták, hogy több tanárnak jogsértően úgy vonták le a teljes napi bérét, hogy nem sztrájkoltak egész nap. Nyílt levelet is írtak a munkáltatóknak, amiben kiemelték, hogyha nem fizetik ki a jogos béreket, a munkáltatók nevét nyilvánosságra fogják hozni, és a bíróságon is vállalniuk kell a felelősséget.

Azért jogtalan ez a magatartás, mert valójában csak a sztrájkkal töltött munkaórákat nem kell kifizetnie a munkáltatónak. A pedagógusok a március 16-án kezdődő sztrájkjukat április 1-én felfüggesztették, de a megalakuló kormánnyal folytatni fogják a tárgyalásokat a bérek növelése és a munkaterhek csökkentése miatt.

Az Emmi úgy reagált, hogy a tényleges munkabeszüntetés mértéke alapján határozzák meg a levont pénzt a havi munkabérhez arányosítva.

Fotó: Getty Images

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak