Magyarország vesztett a földszerződések ügyében

európai bíróság földek magyarország per

 

Akitől az uniós jog megsértésével elvették a Magyarországon elhelyezkedő mezőgazdasági földterületeken haszonélvezeti jogaiktól, lehetőséget kell biztosítani, hogy e jogoknak az ingatlan nyilvántartásba történő visszajegyzését kérjék, vagy ellentételezést követeljenek – írja a napi.hu.

Magyarország 2013-ban olyan szabályozást fogadott el, amely 2014. május 1-jével megszüntette az olyan személyek javára fennálló haszonélvezeti jogokat, akik nincsenek közeli hozzátartozói viszonyban az e tagállam területén elhelyezkedő érintett mezőgazdasági földterületek tulajdonosával.

A bíróság 2019. május 21-i ítéletében kimondta, hogy Magyarország megsértette az elvet és a tulajdonhoz való, az Európai Alapjogi Charta által biztosított jogot. Az első ítélet után a Grossmania kérte a magyar hatóságoktól, hogy a haszonélvezeti jogait jegyezzék vissza az ingatlan-nyilvántartásba. A kérelmet elutasították azzal az indokkal, hogy a szóban forgó szabályozás továbbra is hatályban van, és akadályát képezi a kért visszajegyzésnek.

A bíróság szerint mivel már egyértelmű választ adott korábban, a nemzeti bíróságnak meg kell tennie mindent, ami ezen értelmezés érvényre juttatásához szükséges.

Fotó: MTI

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak