Thürmer Gyula: „mi a szegények, a dolgozók, a nép mellett állunk, és nem a tőke, a milliárdosok kegyeit keressük. ”


A Magyar Munkáspárt és az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom választási szövetségben indul a 2022-es országgyűlési választásokon. Thürmer Gyulát a Munkáspárt elnökét kérdeztük.

SZÓCIKK: Mi volt az első gondolata amikor a Fidesz megszavazta, hogy 71 képviselőt kell állítani a listához?
Thürmer Gyula: Az első, második és minden későbbi gondolatom az volt, hogy megerőszakolták a demokráciát. Egy parlament nem akkor jó, ha kevés párt van benne, hanem akkor jó, ha sok párt sok féle érdeket jelenít meg. 2020 decemberében ennek véget vetettek.
A Fideszből eltűnt a minimális pragmatizmus is. Eddig se szerették a kapitalizmus ellen fellépőket, de legalább megtűrték, hogy a Munkáspártnak is van országos listája, és lehet rá szavazni.

Most fel akarnak számolni mindent, ami megkérdőjelezi a kapitalizmust.

SZÓCIKK: Nagyon sok negatív komment jelenik meg amikor az ISZOMM is Kádárról vagy a jóllétről, vagy önök az egyszerű munkából élőkről beszélnek, nem tudja önöket semmi eltántorítani ettől?

Thürmer Gyula: A Munkáspárt 1989 decemberében eldöntötte, hogy mi a szegények, a dolgozók, a nép mellett állunk, és nem a tőke, a milliárdosok kegyeit keressük. Akkor is, ha sokan nem értenek bennünket, és most még nem szavaznak ránk. Az emberek tudják ezt, és sokan becsülik, hogy mi nem forgattunk köpönyeget. Ez a mi erkölcsi tőkénk.

SZÓCIKK: Lehet a közéletben kialakult bántalmazó kultúrával kezdeni valamit? Pál Éva köztársaságielnök-jelölt azt nyilatkozta, hogy a gyűlöletbeszéd megállításával nagyon sokat kell foglalkozni.

Thürmer Gyula: Én ezt nem nevezném kultúrának.

A trágárság, a primitívség eszköz a parlamenti pártok kezében arra, hogy az emberek figyelmét eltereljék a valóságos problémákról. Ezt a taktikát a parlamenti ellenzék vetette be, és a kormánypártok is átvették. A média sajnálatosan vevő erre.

Ezt csak akkor lehet megváltoztatni, ha az embereknek lesz joguk visszahívni a képviselőket, akik a nép képviselete helyett nyilvánosházat csinálnak a parlamentből.

A gyűlöletbeszéd más kérdés. Ne legyen cigányellenes megnyilvánulás, nem legyen zsidóellenes uszítás! De ne lehessen kiátkozni, megalázni azokat sem, akik nem csak hittek a szocializmusban, de felépítették az országot. A „kommunistázás”, amit ma a kormánypártok és az ellenzékiek is űznek, nem építi, hanem rombolja a társadalmat.

SZÓCIKK: A 250 ezer forintos minimálbérért együtt gyűjtöttek aláírásokat az ISZOMM-mal, azt mennyire tartja sikeresnek?
Thürmer Gyula: Felhívtuk a figyelmet egy valóságos problémára: a mai fizetésekből nagyon sok ember nem tud megélni. A kormány nem miattunk emelte meg a minimálbéreket, hanem azért, mert felismerték, hogy addig kell adni a népnek, ami kér. Orbán is olvasta Petőfit. Mi abban segítettünk, hogy a nép hangját felerősítettük.

SZÓCIKK: Egy felmérés szerint mintegy 40 százalékos támogatottsága van a baloldali értékeknek, ezekből mennyit szerezhet meg a szövetségük?
Thürmer Gyula: Nekem nincsenek ilyen adataim. De sokat vagyok emberek között, és magam is azt mondom, hogy nem csak konzervatívokból és liberálisokból áll a világ. Vannak baloldali emberek is.
Tény az is, hogy sok ember csalódott az ellenzéki koalícióban. Ahol Jobbik, Momentum, DK és hasonlók vannak, ott nincs baloldaliság. Az MSZP-ből kiirtották a baloldali politikát.

A Munkáspárt és az ISZOMM Baloldali Szövetsége egy reális konstrukció, amelyre szavazhatnak a baloldali emberek. Azok is, akik nem kérnek se a Fideszből, se a parlamenti ellenzékből.
Nem akarok ünneprontó lenni, de azt javaslom: ne üljünk fel semmilyen felmérésnek!

Február 12-én elkezdjük az ajánlások gyűjtését. Néhány nap alatt meglátjuk, hogy az emberek valóban megértették a mi üzenetünket, valóban igénylik-e a harmadik utat, támogatnak-e bennünket az aláírásukkal. Reméljük, hogy igen!

Én arra készítem fel a munkáspárti aktivistákat, hogy nagyon kemény munka vár ránk. A jelöltállítás, az ajánlások összegyűjtése a mi dolgunk, a mi felelősségünk. Senki sem végzi el helyettünk. Ha megvan az országos lista, akkor érdemes találgatni.

SZÓCIKK: Baloldali szövetségnek nevezik a két párt közös indulását, érkezett-e további baloldali szervezetektől érdeklődés a bejelentés óta?
Thürmer Gyula: Az ISZOMM vezetése tájékoztatott bennünket arról, hogy korábban több baloldali szervezettel tárgyaltak. Ezeket is figyelembe véve döntöttek arról, hogy a Munkáspárttal lépnek szövetségre. Tudomásom szerint 2022. január vége, a Munkáspárt-ISZOMM megállapodás aláírása óta nem jött újabb jelentkezés.

SZÓCIKK: Hol keressék a Baloldali Szövetség jelöltjeit, hogyan lehet önöknek aláírni?
Thürmer Gyula: Aktivistáink ott lesznek minden választókerület nagyobb városaiban. A standjainknál várunk mindenkit. A pontos helyszínekről a pártok internetes oldalain és a közösségi portálokon is lehet tájékozódni.

  A Szócikk a dolgozók, a dolgozni akarók, illetve az életüket már kidolgozók szava. Újságot lehet szerelemből is írni, de amíg a pofánk egyre nagyobb, a zsemlénk egyre kisebb! Kérjük, hogy támogasd a SZÓCIKK működését az alábbi számlaszámon:

MagNet Bank: 16200106-11517878 IBAN: HU88 1620 0106 1151 7878 0000 0000

Posztjaink kommentálhatók a Facebookon, várunk Facebook-csoportunkba is. Ám te is írhatsz, te is szólhatsz képpel és hanggal, amit viszont mi olvasunk, hallunk, nézünk, sőt, akár közreadunk. Leveled várjuk az info@szocikk.hu címen.

Kapcsolódó tartalmak